fbpx
Ishrana deteta

Bebin doručak: Ovsena kaša za bebu

Roditelji se ponekad pitaju da li je ovas dobar izbor za njihovu bebu i na koji način se sprema ovsena kaša za bebu. Postoji i dilema gde kupiti pahuljice koje su adekvatne za bebinu ishranu.

Ovas je izuzetno hranljiva žitarica i odličan izbor za bebin doručak.

Ovas u bebinoj ishrani

Ključna razlika između zrna ovsa i ovsenih pahuljica je u tome što su pahuljice tanko sečeno zrno koje se samim tim brže priprema. Pahuljice su dobar izbor za bebu. Najbolje je da pahuljice dodatno sameljete i tako dodajete u kašicu, ako je beba mlađa od 8-9 meseci. Obrok će tako biti potpuno kašast.

Ukoliko su vaš izbor gotove žitarice za bebu, ne morate brinuti o kvalitetu. Jedini problem je što vas ograničavaju u kombinovanju obroka.

Ovas je hranljiviji kada ga pustite da se kuva u mleku ili vodi par minuta, nego sirov. Potrudite se da bebi uvek dajete skuvanu ovsenu kašu.

ovas u bebinoj ishrani

Priprema ovsa za bebu sa vodom ili mlekom

Obzirom da ni majčino ni adaptirano mleko nisu prilagođeni da mogu da se kuvaju, najbolje je da ovsenu kašu za dete mlađe od godinu dana pravite sa vodom. Nakon tog uzrasta možete je napraviti sa malo kravljeg mleka. U svakom slučaju, kada je kaša gotova i prohlađena, u nju možete dodati majčino ili adaptirano mleko.

Ako ipak pravite sirovu kašu, bez kuvanja ovsa, onda je možete odmah mešati sa adaptiranom mlečnom formulom ili majčinim mlekom.

Zaslađivanje ovsene kaše

Nemojte koristiti šećer da zasladite žitarice bebi.

Ukoliko je beba starija od godinu dana, med je najbolji izbor za zaslađivanje. U ishrani dece mlađe od godinu dana nikada ne koristite med jer postoji opasnost od botulizma, koji može biti fatalan za bebu tog uzrasta.

Bebama od oko 6 meseci starosti žitne kašice možete zaslađivati sokom od jabuke, pireom od jabuke ili drugim voćnim sokovima. Starijim bebama možete dodati seckano ili rendano voće. Možete u posudu u kojoj kuvate ovas dodati suvo voće, a zatim sve zajedno izmiksati.

Save

Related Articles