fbpx
Didaktički pristup

Prebacivanje deteta u svoj krevet

Prebacivanje deteta u svoj krevet, ili čak samo u odvojeni krevet, nekada može biti pravi izazov za roditelja. O prednostima i manama zajedničkog spavanja sa bebom možete čitati OVDE, a svakako se savetuje da beba bude u vašoj sobi, najbolje u krevetiću pored vašeg barem prvih šest meseci.

Prebacivanje deteta u svoj krevet ili prebacivanje u dečiju sobua

Od uzrasta deteta će dosta zavisiti kako će se navići da spava samo. Mada zavisi i od samog deteta. Što je beba manja, to je proces lakši.

Proces prelaska iz vašeg kreveta u krevet deteta može potrajati od nekoliko dana do nekoliko meseci u zavisnosti i od toga koliko je dete dugo spavalo sa vama u krevetu. Prebacivanje deteta u svoj krevet je proces i ne očekujte da se stvari dogode preko noći. 

Možete prvo postaviti krevetac ili krevet (zavisno od uzrasta deteta) negde blizu uz svoj krevet, pa tako postepeno početi prebacivanje deteta u svoj krevet, ali tako da može da vas vidi u svakom trenutku kada se probudi.

Deca često noći imaju iracionalne strahove i treba im dati vremena da se izbore sa njima. 

Objasnite detetu da ste tu, da u svakom trenutku može da vas pozove ili pređe kod vas u krevet. Nemojte nikada očekivati da se dete samo bori sa svojim strahom. 

Kod dece koja su dosta starija, nekada je baš razlog za dobijanje svog kreveta i/ili sobe razlog da se osećaju starije i rado to prihvataju.

Važno je, kada dete jednom počne da spava u svom krevetu, da ga ne vraćate kod vas. Ovo bi moglo da ga zbuni i da sledeći put još teže uspete da ga prebacite u njegovu sobu. 

Dete u roditeljskom krevetu i partnerski odnosi prebacivanje deteta u svoj krevet

Na vama i vašem partneru je da odlučite kada je vreme da dete dobije svoj krevetić ili svoju sobu. Ako vašoj porodici prija da spavate svi zajedno, onda tako i nastavite, ali važno je da se svi slažete sa tim. 

Ne morate nužno sami biti u spavaćoj sobi sa partnerom da biste imali harmoničan odnos, a i sve zavisi od toga da li živite u zajednici i u kolikom prostoru živite.

Prebacivanje deteta u svoj krevet ili odvojenu sobu nije nešto što može da pokvari i popravi odnose među partnerima, odnosno nije nešto što ima ključni uticaj na partnerski život.

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles