fbpx
Didaktički pristup

20 najboljih crtanih filmova

Sa ekspanzijom kablovskih kanala, nekako su se i odrasli i deca više preorijentisali na serijski program. Dugometražni crtani filmovi, kao i filmovi za odrasle, više nemaju nekadašnju popularnost. Ipak, izdvajamo listu 20 najboljih crtanih filmova.

lista najboljih crtanih filmova

Najbolji dugometražni crtani filmovi

Deca prate crtane u epizodama i više se vezuju za likove, posebno što su im sada gotovo svi dostupni sinhronizovani tokom 24 sata 7 dana u nedelji, a dugometražni su idealni za vikend i porodično vreme. Raspust je idealno vreme da i mi, roditelji, odvojimo koje poslepodne i uz kokice napravimo kućni bioskop.

Znamo da na ovoj listi ni blizu nisu svi crtani filmovi, ima nekih novijih, starih, nekih koji su možda bolji. No, nadamo se da će vam ovaj izbor urednica portala i naše osmoro dece biti vodič ili podsetnik za gledanje omiljenih animiranih filmova.

Lista najboljih crtanih filmova prema ocenama

20. Kralj lavova (The Lion King), 1994

Kralj lavova je prvi na listi najboljih crtanih filmova na IMDB sajtu. Sa ocenom 8.5, nalazi se na 34. mestu najboljih filmova svih vremena. Prošle godine je snimljen i film, gotovo identičan kao crtani, ali nije naišao na takvo oduševljenje publike, kao što je očekivano, te ima skromnu ocenu – 6.5.

Stari crtani filmovi

19. Snupi, vrati se kući (Snoopy, come home), 1972.

Snupi je jedan od omiljenih crtanih junaka dece rođene sedamdesetih i osamdesetih. I dalje je često korišćen lik u modnoj industriji, te možete naći pidžame većine brendova sa njegovim likom. Mnogi vezanost deteta za ćebe povezuju sa likom Čarli Brauna. Međutim, Snupija trenutno deca nemaju baš puno prilike da gledaju. Nadamo se da će najpoznatiji dugometražni film sa ovim psom – Snupi, vrati se kući, uskoro doživeti ponovljenu slavu u možda nekoj osveženoj staroj verziji. Ako ništa, zbog nas starijih, koji bismo ponovo rado gledali.

18. Princeze u glavnoj ulozi

Pepeljuga (Cinderella), 1950., Uspavana lepotica (Sleeping beauty),  1959., Snežana i sedam patuljaka (Snow White and The Seven Dwarfs), 1937., Mala sirena (The Litlle Mermaid), 1989., Lepotica i zver (Beauty and the Beast), 1991., Aladin(Aladdin), 1992.

Ovo su stari crtani filmovi koje smo svi gledali kao mali. Spadaju u klasike, a osim Bele iz “Lepotica i zver”, sve druge glavne junakinje su princeze. Ove glavne junakinje su ujedno i sve zajedno na raznim igračkama za decu poput lopte ili slagalice. Svrstali smo ih na jedno mesto, jer ne bismo znale da se odlučimo kojim baš redom, a red je da se sve nađu na listi.

najboljih-crtanih-filmova

U poslednje vreme se o većini ovih crtanih filmova polemiše u smislu da li zagovaraju ravnopravnost polova, kako je svuda na neki način prikazana diskriminacija, ali mi se ovaj put tim temama nećemo baviti. Prepuštamo vam izbor da li želite da ih vaša deca gledaju ili ne.

Iako moramo priznati da smo obe iz “Pepeljuginog tima” i nismo fanovi  Snežane, smatramo da je važno istaći da je “Snežana i sedam patuljaka” prvi dugometražni crtani film u boji. U tadašnje vreme, davne 1937. godine, to je bio film sa najvećim budžetom.

17. Diznijevi klasici u kojima princeze nisu u glavnoj ulozi

Knjiga o džungli (Jungle Book), 1957., Bambi, 1942., Dambo (Dumbo), 1941., Pinokio (Pinocchio), 1940. 101 dalmatinac (101 Dalmatians), 1961., Maza i lunja (Lady and the Tramp), 1955., Mačke iz visokog društva(The Aristo cats), 1970., Robin Hud (Robin hood), 1972. i Petar Pan, 1953.

Postoji mnoštvo Diznijevih crtaća koji su pravi klasici, a deca ih i danas obožavaju, ako neki i nisu gledali, verovatno imaju neko od izdanja Diznijevih bajki izdatih upravo sa ilustracijama iz ovih crtanih filmova. Prava blaga svog, ali i današnjeg vremena. Neki od njih su dobili i različite manje ili više uspešne igrane verzije i nastavke, a većina je prosto lepa takva kakva jeste – u svom izvornom obliku.

Crtani filmovi u 21. veku

Crtani filmovi su na samom kraju 20. veka, odnosno tokom poslednje dve i po decenije, počeli da dobijaju novu dimenziju. Lista najboljih crtanih filmova je dobila nov redosled i priorete crtanih koja su deca rađe počela da gledaju. Vidi se da su savremeni efekti, digitalizacija i napredovanje tehnologija doveli do promena u izgledu likova u animiranim filmovima. Dok je starijima u početku trebalo malo vremena da se naviknu, deca su oberučke prihvatila ove jasne konture i drečave boje sa mnogo više detalja, kada su animacije u pitanju. Ne možemo poreći da su neki od najboljih crtanih filmova napravljeni baš poslednjih godina. 

16. Šrek (Shrek), 2001.

Šrek je sve suprotno od onog na šta smo nekada navikli. On nije prelepi princ. Sve je opozit dosadašnjim animiranim filmovima. Mlađa deca ga verovatno i ne mogu razumeti na pravi način, ali ne postoji gornja starosna granica za gledanje ovog filma. Sigurno će vam nasmejati do suza. A o tome koliko je sjajan govori i nagrada Oskar za najbolji animirani film te godine.

15. U portazi za Nemom (Finding Nemo), 2003.

Nemo je pobrao simpatije mnogih, rađen je i rimejk u 3D verziji, a 2016. godine je dobio i nastavak “U potrazi za Dori”. Dobitnik je nagrade Oskar za animirani film i spada u jednan od najboljih crtanih filmova.

14. Čudovišta iz ormana (Monsters,inc.), 2001.

Na prvi pogled crtani koji su mnoga deca odbijala da počnu da gledaju, a onda su počela da ga obožavaju. Veoma je zanimljiv način na koji je objašnjeno postojanje noćnih mora kod dece i kako da se nose sa tim strahom. Ovaj animirani film ima i nastavak prikazivan 2013. godine, a takođe je i on dobitnik Oskara.

13. Automobili (Cars), 2006.

Verovatno da nema dečaka koji u nekom momentu nije želeo da ima makar majicu ili svesku sa Munjom. Lik Munje Mekvina je postao prepoznatljiv i veoma upečatljiv iako on sam nije ni junak, a ni pozitivac tokom prvog dela crtanog filma. “Automobili” je dobio i dva nastavka, s tim da nisu imali tako visoke ocene i popularnost, posebno ne treći deo.

12. Zaleđeno kraljevstvo (Frozen), 2013.

Moglo bi se reći da je opozit tipično dečačkom crtanom filmu “Automobili”, upravo “Zaleđeno kraljevstvo”. Devojčice i dalje žele da budu Elza ili Ana, širom sveta se prodaju razni aksesoari sa njihovim likom. Ovaj animirani film je zaslužio svoju popularnost i mesto između ostalih najboljih crtanih filmova i zbog toga što veliča ljubav među sestrama kao veliku i pravu.  Dobitnik je čak 2 nagrade Oskar.

11. Novi superheroji

Razbijač Ralf (Wreck-it ralph), 2012., Neviđeni(The Incredibles), 2004., Grad heroja (Big Hero 6), 2014.

Ovi crtani filmovi su nam doneli heroje na jedan drugačiji i nov način. Približili su tehnologije na koristan način, pokazali nam da je “kul” biti drugačiji, biti pametan i razumeti se u tehnološki razvoj. Dok je “Razbijač Ralf” nominovan za Oskara, “Grad heroja je osvojio jednog, a “Neviđeni” čak dva Oskara. “Razbijač Ralf” i “Neviđeni” imaju nastavak u formi dugometražnog animiranog filma, a “Grad heroja” je u formi serije od jedne sezone, za sada.

Midas
1 2Next page

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button