fbpx
Didaktički pristupMojih 5 minuta

Filmsko veče sa porodicom: 22 predloga porodičnih filmova

Filmsko veče sa porodicom je idealno kada je loše vreme, ali i vikednom uz kokice kod kuće. Obzirom da su već godinama tekstovi sa listom najboljih dečijih filmova po preporuci IMDB-a i listom najboljih crtanih filmova od strane Demetrinog tima među najčitanijim na Demetri, ovaj put smo spremili listu po preporuci sajta Tajm Aut.

Filmsko veče i najbolji porodični filmovi svih vremena

Kako ne biste gubili vreme na pretraživanje mogućih filmova za gledanje, napravili smo listu sa filmovima koji su prilagođeni različitim uzrastima. Imajte na umu da se na listi nalaze crtani filmovi koji su prilagođeni deci čim budu imala strpljenja da toliko dugo budu mirna, dok ima i filmova za starije tinejdžere. Neki od njih su noviji crtani filmovi, dok ima i starih holivudskih filmova koje su roditelji voleli kao deca.

Filmsko veče sa porodicom

22 predloga za filmsko veče sa porodicom

 1. Kralj Lavova (1994.) je prema oceni IMDB najbolji crtani film i mnogi su veliki fanovi Simbe, a neretko krasi i dekoraciju na dečijim rođendanima. Često se može naći čak i sinhronizovana verzija ovog crtanog filma, a ima i svoje nastavke. Ovaj crtani je na neki način i superiorna verzija čuvenog Šekspirovog Hamleta.
 2. Hari Poter i kamen mudrosti (2001.) – Od kako je izašla prvo knjiga o Hari Poteru, a onda i film, milioni dece i odraslih širom sveta postali su veliki fanovi. Delovi Hari Potera postajali su sve ozbiljniji kako su i glumci rasli i cela jedna generacija dece koja je čekala deo za delom. Iako je mnogima ovaj deo čak malo i dosadan, on je pak prvi u nizu i predviđen je za najmlađi uzrasti. Delovi ovog serijala pred kraj su dosta ozbiljnije tematike i sa efektima koji nisu prilagođeni maloj deci.
 3. IT vanzemaljac (1982.) – Priča o dečaku koji upoznaje vanzemaljca bila je veoma popularna osamdesetih godina prošlog veka. Ovaj film Stivena Spilberga se i dalje voli i rado gleda. Ukoliko ne možete doći do filma, možda imate HBO MAX na kom je dostupna hit serija osamdesetih godina Alf.

4. Ratovi zvezda (1977.) – O “Ratovima zvezda” smo već pisali u tekstu o 20 najboljih dečijih filmova. Ovo svakako nije izbor za mlađu decu, ali nema boljeg načina da provedete opušteno vreme sa svojim tinejdžerom, sa kojim možda trenutno imate problem u komunikaciji, od bindžovanja svih delova ovog filma.

5. Gunisi (1985.) – I o ovom filmu smo pričali, ali nije zgoreg da ga ponovimo. Ovaj put se Stiven Spilberg našao u ulozi producenta, a režirao ga je Ričard Doner. Ova komedija iz osamdesetih prati mlade tinejdžere koji se upuštaju u avanturu da spasu svoj dom od zatvaranja.

6. Mičelovi protiv mašina (2021.) – Na ovoj listi našao se jedan Netfiksov crtani film. Radi se o crtaću koji obrađuje tematiku tehnološke preokupacije novih generacija i vrtoglavo je zabavno putovanje propraćeno nekom vrstom digitalne apokalipse. Crtani film je veoma smešan i zabavan, odličan izbor za filmsko veče sa porodicom.

7. Princeza i žabac (2009.) – Kada smo kod crtanih filmova, Dizni studio ne možemo obići. Iako nam se čini da je Princeza i žabac noviji crtani film, zapravo se i on pojavio pre 14 godina. Rađen je u klasičnoj tehnici, kao nekadašnji crtani filmovi, klasično je i to što se radi o princezi, ali priča je zapravo potpuno drugačija. Osim toga što želi da ostvari svoj poslovni san, ova afroamerička princeza iz Nju Orleansa prolazi kroz pravu avanturu.

8. Kikin servis dostave (1989.) – Ovaj crtani japanskog autora je dostigao neverovatnu slavu širom sveta. Pravi lep porodični film iz razloga što ne sadrži stvarni sukob, već je radosna priča o devojčici i njenim avanturama. “Kikin servis dostave” je prilagođen svim uzrastima.

 1. Potraga za Nemom (2003.) – Ovaj crtani se pre par godina našao ponovo u bioskopima u remasterizovanoj verziji. Riba klovn će se svideti svima, a nastavak crtanog “Potraga za Dori” nije ništa manje uspešan. Srpske sinhronizacije su maestralne sa sve epizodnim ulogama Jovana Memedovića, Vlade Georgijeva i Nigora. Obe sinhronizovane verzije su često dostupne na HBO platformi. Može biti vaš izbor za filmsko veče sa najmlađim ukućanima, jer ga i najmlađi mališani prosto obožavaju.
 1. Klub dadilja (1995.) – Klasik iz devedesetih, kada su možda i najviše snimani dobri porodični filmovi, je “Klub dadilja”. Priča o grupi mladih devojaka koje žele da čuvanje dece pretvore u legalan letnji kamp, ali ih u tome sprečava mrzovoljni komšija.
 2. Koko (2017) smo stavili na 2. mesto najboljih crtanih filmova za decu na našoj listi. Zaista je maestralno urađen svaki segment ovog crtanog filma u kome je glavni lik Migel, koji silno želi da postane muzičar i slučajno dospeva u zemlju mrtvih. Priča o ljubavi, porodici, važnosti slušanja i opraštanja uz mnoštvo meksičke kulture i običaja koja nam je inače strana.
 3. Čarobnjak iz Oza (1939) – Sa druge strane, tu je ovaj film, ocenjen kao najbolji dečiji film svih vremena, prilagođen za sve uzraste, a ujedno i prvi film snimljen u boji. Klasična priča o Čarobnjaku iz Oza, ali ispričana uz mnoštvo boja budi maštu dece svih uzrasta. Takođe šalje važnu poruku koliko je porodica važna.
 4. Enkanto (2022) – Jedan od novijih crtanih filmova o višegeneracijskoj kolumbijskoj porodici bavi se magijom i idealan je za filmsko veče sa porodicom, ako ga već niste pogledali.
 5. Zaleđeno kraljevstvo (2013) je crtani film koji se veoma razlikuje od tipičnih Diznijevih bajki prošlog veka. Ima i svoj nastavak, a centralna priča je ljubav među sestrama i snaga upravo te ljubavi. Devojčice širom sveta i čitavu deceniju kasnije nove kostime i kupuju lutke sa likom Ane i Elze.
 6. Minions – Malci (2010) – Ovaj crtani film ima i svoje nastavke, a glavni lik je zlikovac Gru koji pravi zaveri, ali se sve menja kada usvoji tri preslatke devojčice i njihov optimizam počne da topi njegovo srce.
 7. Meri Popins (1964) – Kada pričamo o dečijim filmovima prosto ne možemo preskočiti da spomenemo Meri Popins. Čak ni nova verzija uopšte nije loša, pa je nemojte izbegavati. Ovaj klasik je nešto što bi svako dete trebalo da pogleda i sigurno se mora naći na spisku gde su najbolji porodični filmovi svih vremena. Džuli Endruz je maestralna, prelepa, snažna, mudra i veoma draga. Svakako nemojte propusti ni njen film “Moje pesme, moji snovi”.
 8. Matilda (1996) – Slatki knjiški moljac Matilda je glavni lik filma iz devedesetih godina. Devedesete su nam donele možda i najviše lepih dečijih filmova, a ne smemo zaboraviti da je upravo to decenija u kojoj je i Deni De Vito ostvario veoma značajne filmske uloge, od kojih je ovo jedna simpatična.
 9. Zamka za roditelje (1998) je film u kome mala Lindzi Lohan ima veoma zapaženu ulogu glumeći bliznakinje koje pokušavaju da pomire svoje razvedene roditelje.
 10. Lego film (2014) – Prva Lego avantura u vidu dugometražnog filma je sve oduševila, a posebno fanove istoimenih kocki, poznatih širom sveta.
 11. Sloboda za Vilija (1993) – Možda ćete malo teže pronaći ovaj filmski dečiji klasik na platformama, ali je sigurno da će deca biti oduševljena orkom Vilijem.
 12. ​​Lavirint (1986) – Film u kome je kralja goblina sjajno odigrao Dejvid Bouvi, koju u filmu u par navrata pokazuje i svoj raskošni muzički talenat. Uz njega, glavnu ulogu ima, tada veoma mlada, Dženifer Koneli. Ovaj film je bio veoma popularan krajem osamdesetih, a povremeno se može naći na filmskim kablovskim kanalima.

   Objavljen: 18. mart 2023. godine, ažuriran: 24. mart 2023. godine

   Midas

   Tamara Petkovic

   Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

   Related Articles

   Back to top button