fbpx
Didaktički pristup

Dečaci se stalno koškaju

Da li je normalno da se dečaci sa drugovima stalno udaraju i guraju (uzrasta 5 do 8 godina)?

Oduvek su se dečaci jurili, gurkali, čak je bilo normalno da se ozbiljnije potuku. Setite se samo Tom Sojera, Nikoletine Bursaća i drugih likova našeg detinjstva. Danas se ljudi toliko trude da vaspitavaju svoju decu po nekim novim standardima, da zaboravljaju neke stvari koje su u prirodi dečaka.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Od dečaka se sve češće očekuje da budu mirni, ne da im se da skaču, penju se, takmiče i obave neophodno trošenje energije koje im je potrebno svakoga dana. Neretko se deci daju mobilni telefoni, samo da bi bila mirna i time se pravi još veća šteta nego što je dečačko koškanje.

Vaš dečak se grubo igrao sa drugom? Ne brinite!

Igranje služi da se deca razvijaju i rastu. Igra uključuje razvijanje motoričkih veština, socijalnih interakcija, mašte, ali i za trošenje energije. Dečacima se sviđa većina fizički interaktivnih igara. Poneke od tih igara mogu da uključuju i devojčice, ali je prirodno i da dečaci žele da se nekada igraju i sami, grublje nego da su devojčice uključene.

Čak i ako posmatrate mladunce životinja, na primer, lava, psa ili male vukove, videćete kako se oni grubo igraju. Male životinje kroz igru razvijaju svoje lovačke veštine. Prirodno je da igra služi da na sebi svojstven prirodan način deca razvijaju svoje veštine neophodne za svet odraslih.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Dečake u ovom uzrastu ipak treba nadgledati, da igra ne postane pregruba i opasna. Ne treba dozvoljavati detetu da se grubo igra sa dečakom koje je mlađe ili sitnije od njega. Ako se primeti da se radi o fizičkom maltretiranju, odmah se mora intervenisati.

Gruba igra i tuča su dva različita pojma. Ovde pričamo o grupici 2 ili više dečaka koji se jure, guraju, nekada i uz malo fizičkog kontakta odmere snage. Tuča je nanošenje boli uz pretnje i sa jasnim ciljem da se onaj drugi povredi. To je apsolutno nedopustivo.

Važno je deci postaviti neka pravila kojih se moraju pridržavati. Reći im da nema hvatanja za vrat i glavu, nema šutiranja. Ako jedno dete kaže da se stane ili da ga ostave na miru, ostali to moraju odmah da poslušaju.

Ljudima sa strane, pa čak i roditeljima,  igra dečaka je uglavnom naporna i stvara im nervozu. Samo učitelji i vaspitači sa puno iskustva, kao i oni koji su odrasli u kući punoj braće mogu da razumeju njihovu potrebu da se ovako ponašaju.

Image by photosforyou from Pixabay 

Pročitajte još:

Dečije igre koje smo mi igrali

Izvedite dete napolje

Preterano igranje video – igrica u predškolskom i ranijem školskom uzrastu

Dobre strane video-igrica

Related Articles