fbpx
Dete sa posebnim potrebama

Zašto je obogaćivanje brašna važno

Obogaćivanje brašna folnom kiselinom


Obogaćivanje brašna folnom kiselinom je veoma važna komponenta bilo koje strategije javnog zdravlja radi prevencije nedostatka folne kiseline u ishrani. Takvo dopunjavanje ishrane svakodnevnim malim potrebnim količinama koje bi bile dostupne većini stanovništva, veoma se efikasno izvodi u mnogim državama. Postoji široko priznata činjenica da je nedostatak folne kiseline u ishrani rasprostranjen po celom svetu. Posledice ovoga su smanjena produktivnost genearacija koje dolaze, povećana smrtnost majki, povećan broj oboljenja i defekata pri rođenju.

Brašno od žitarica je jedna od osnovnih namirnica u celom svetu, a u više od 40 zemalja  brašno se obogaćuje i omogućava ljudima da svojom ishranom sebi obezbede dovoljnu količinu ovog vitamina. Obogaćivanje brašna, smatraju u organizaciji HISBAS mora da bude podržano i prošireno na globalnom nivou što pre i to kroz jače veze između privatnih, javnih i građanskih organizacija.

S obzirom da obogaćivanje  žitarica (npr. pšeničnog brašna, kukuruznog brašna i pirinča)  folnom kiselinom  povećava prevenciju urođenih defekata  i poboljšava ishranu većine stanovništva, preporučujemo da sve zemlje implementiraju obavezno obogaćivanje žitarica bez odlaganja.

Obogaćivanje žitarica folnom kiselinom trebalo bi da rezultira sa smanjenjem  pojave deformiteta spine bifide od 20-50%, značajnim smanjenjem koncentracije homocisteina u serumu i gotovo totalno eliminiše pojavu anemije izavane deficitom folne kiseline. Totalna prevencija urođenih defekata povezanih sa nedostatkom folne kiseline verovatno će morati biti praćena i komplementarnim programima uzimanja tabletirane folne kiseline, ili povećanjem koncentracije folne kiseline u obogaćenoj hrani.

S obzirom na činjenice koje nam ukazuju na važnost gvožđa i vitamina B12, obogaćivanje folnom kiselinom ne treba odlagati.

Mali deo proizvodnje hleba i žitarica može da ostane neobogaćen, i kao takav obeležen, kako bi postojao izbor za onu manjinu koja bi želela te proizvode. U nekim zemljama u kojima postoji program folanizacije (kao npr. SAD) proizvodi od integralnih žitarica nisu obogaćivani.

Ovakav projekat trebalo bi da uključi i praćenje pojave bolesti u populaciji, posebno spina bifida, anencefalija, hidrocefalus, anemija prouzrokovana deficijencijom folne kiseline, smrtnost  od infarkta i sloga, kao i procenat, ozbiljnost i smer neuropatije uzrokovane deficijencijom vitamina b12.

Tekst objavljen u saradnji sa Udruženjem HISBAS. Više o Udruženju možete da saznate na njihovoj facebook stranici (KLIK).

Save

Save

Save

Save

Save

Related Articles