fbpx
Bebi kolica

Koja su najbolja kolica za bebe?

babiesrus 16568701586762939

Još uvek nisam uspela da nađem kolica bez mane. Svakom modelu nešto fali, pa je u principu najbolje birati ih po prioritetu. Ovde je objašnjeno na šta je bitno da obratite pažnju pri izboru kolica.

Ono što sam do sada uspela da shvatim je da će vam u Srbiji teško odgovarati gradska ili ”every day” kolica, kako ih nazivaju. Čak i ako živite u samom centru, u velikom gradu, bogami ćete opako istruckati bebu po našim trotoarima, dok prelazite tramvajske šine, silazite sa ivičnjaka i idete po parkovima.

Imala sam prilike da viđam tate koje vrše izbor kolica po karakteristikama kao da je automobil u pitanju. Sa druge strane, ima onih koji više izdvoje za dve gume svog automobila, nego za dečija kolica i insistiraju da je to bacanje novca. Često se spominje da su kolica za ženu isto što i automobil za muškarca.

Zašto su 3 u 1 kolica korisna opcija?

Večiti sam zagovornik 3 u 1 modela. Mada, moram priznati da se u poslednjih godinu dana  situacija drastično promenila u korist jednih kolica za sve. Posebno pojavom modela Inglesina Trilogy, Graco Evo i Chicco Urban. Ovo troje sam za sada testirala od novih modela, pa ne bih napamet spominjala još neka. Ok, 3 u 1 nije neophodno, ima alternativa, može i bez toga, ali svakako nisu bačene pare. Zapravo, jedina situacija kada je novac dat za kolica bačen je onda kada ih ne koristite ili ih jako malo upotrebljavate. No, onda vas svakako ova tema neće previše ni zanimati.

O koristi korpe za kolica sam već pisala u tekstu – Koliko ćete koristiti tvrdu korpu za kolica?

babiesrus 16568701207997548Zašto je dobro da auto sedište možete zakačiti na ram kolica? Često će se događati da beba zaspi tokom vožnje, krenuli ste u kupovinu ili pak šetnju, ne biste da čekate u automobilu da se probudi, a znate da će je prebacivanje u kolica rasaniti. Tada je ovo idealno. Drugo, bebama dosadi ravan položaj, nekad i pre napunjenih 6 meseci, sa druge strane sportsko sedište je široko i nestabilno za još malu bebu, pa u njemu klizi i krivi se, tada će kombinacija sa autosedištem biti idealna, bebi će biti udoban položaj fetusa, osećaće se stabilno, gledaće u vas, ali i videti sve oko sebe. Jedino što ćete, ukoliko je sunčano, morati da nabavite i suncobran da biste mogli da uživate.

I još jedan detalj. Uz ovu opciju uglavnom se dobija i torba za bebine stvari koja je odlično dizajnirana, ne propušta, često ima i blagu termoizolaciju, dodatnu podlogu za presvlačenje bebe i mogućnost kačenja na kolica, bez da vam spada, da morate da je zaglavljujete i smeta vam tokom vožnje.babiesrus 16568702039932345

Takozvana kišobran ili letnja kolica, da ili ne?

Definitivno NE kao jedina kolica, a možda vam uopšte i ne trebaju, ali ona su posebna tema i o njima naknadno i naširoko. 

Koliko platiti kolica?

Podrazumeva se da će svako prilagoditi svojim mogućnostima i budžet za kupovinu dečijih kolica. Nekome će taj budžet biti 30, a nekom i preko 500 evra. Ono što je moja sugestija, za ljude sa malim budžetom, je da razmotre kupovinu polovnih kolica. U praksi se pokazalo da će polovna kolica, poznatog proizvođača, koja možete pronaći na različitim sajtovima polovne robe, biti iste cene kao NO NAME kolica, a odlično očuvana, daleko udobnija i, pre svega, izdržljivija od novih kolica lošeg kvaliteta.

Ako se ne obaziremo na lux kolica, limitirane serije i slično, koje sadrže zaista neke nepotrebne delove (koža, dizajnerski potpisi, inovantivan dizajn i slično), postoje i delovi na kolicima koji ne poskupljuju proizvod slučajno (gumeni točkovi, kvalitetna plastika, aluminijumski ram).

I još par pitanja (i mojih odgovora) na koja sebi treba da odgovorite

Da li vam je zaista važnije koliko su kolica VAMA teška ili koliko je vašoj BEBI udobno?

– Uvek postoje tehnike kojima kolica mogu da se spuste i popnu uz/niz stepenice i bez nošenja. A verujem da želite da bebi bude udobno.  

Da li planirate da koristite kolica za više od jednog deteta?

–   Opet se vraćamo na pitanje kvaliteta(pisala i tek ću pisati detaljno na ovu temu), ali i boje kolica. Mada često viđam da se za dečake kupuju ljubičasta kolica, pa je pitanje boje relativna stvar.

Da li su zaista morate da kačite kese na ručke kolica?

–  Ovo NIKOME ne bih savetovala. Više puta sam i sama imala prilike da vidim kako se kolica prevrću pod težinom okačenog tereta. A spojene ručke su svakako lakše za upravljanje i omogućavaju vožnju jednom rukom.

Da li uz kolica dobijate neku dodatnu opremu (muf za noge, držač za flašicu, zaštitu od kiše)?

–  Možda vam sada deluje nebitno, ali svi ovi dodaci su veoma korisne stavke, iako nisu neophodni.

Pročitajte još:

Koja su najbolja kolica za bebe?

Koja kolica smo koristili?

Inovacija u svetu kolica – najlakši modeli kolica

Koja kolica odabrati za stariju bebu?

Tamara Petkovi 1

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button