fbpx
Roditeljstvo sa petoro dece

Kako biti praktičan pri kupovini novogodišnjih poklona

Kad pomislim na novogodišnje praznike, uskršnje, pa rođendane, godišnjice i sva druga sezonske obeležavanja, počne da me boli glava kad se spomenu pokloni.

Pri tome, ne zastupam tezu da ti pokloni treba da su od onih “padam u nesvest od cene”, ali činjenica je da je sve to izdatak koji boli naš novčanik.

Pa, iako u svim tim prilikama i jeste svojevrsno zadovoljstvo samo poklanjanje nekome nešto, zašto ne bi pokušali da budemo istovremeno i praktični?

Ovo su neki moji predlozi, usvojeni tokom godina.

1. Sredite svoj haos

Sigurno i sami imate gomilu stvari koje ne koristite, prerasli ste i samo ih sklanjate sa jednog mesta na drugo, sa nadom da će nam nekad to poslužiti. Pa, hajde prvo da to raščistimo!

Različiti sajtovi koji se bave prodajom, lokalne fejsbuk grupe gde možete da poklonite ili prodate, humanitarne organizacije, lokalni bazari, “second hand” prodavnice, organizacije koji se bave reciklažom, lokalne ustanove kojima treba pomoć u nekim materijalnim stvarima,… Spisak je velik i ne manjka mogućnosti.

pri kupovini novogodišnjih poklona

2. Ne čekajte taj datum za kupovinu

Kad su u pitanju sezonske proslave, odnosno, znate tačno kad vam trebaju ti pokloni, nemojte čekati da oni dođu da bi odvojili neku sumu i kupili iste. U periodu koji prethodi, a sjajno ako to sprovodite cele godine, odvajajte manje sume svakog meseca.

Kako to možete da uradite? Tako što ćete istu sumu zameniti za vaučere iz različitih prodavnica ili iz banke i tako ustvari sačuvati novac.

Vaučeri najčešće imaju rok godinu dana da se iskoriste, ali ipak, obavezno proverite isti prilikom njihovog uzimanja.

3. Rasprodaje

Rasprodaje su još jedan vid uštede. Tako možete iste tokom cele godine da iskoristite, a onda taj kupljeni poklon jednostavno sklonite sa strane i čekate tu posebnu priliku da isti predate.

4. Planirajte putovanja

Većinom, prilikom rezerviranja nekog putovanja, od smeštaja do samog prevoza, možete proći jeftinije ukoliko isto uradite dosta ranije od termina putovanja.

Takođe, imajte na umu da putovanja nisu samo smeštaj, već i gorivo, putarine, hrana, suveniri, različite ulaznice (danas inače, većina toga može da se rezerviše online i da na taj način uštedite na ceni karti za muzeje, galerije, izložbe itd.).

5. Lista za kupovinu

Nema veće zamke od kupovine svega što nam se svidelo, što je slatko, neodoljivo, lepo. Zato uvek u kupovinu isključivo uz unapred određen spisak šta tačno želite da nabavite.

Pored poklona, ako su u pitanju proslave tipa novogodišnjih praznika, ne zaboravite da je trošak i trpeza, ukrasi, dekor, te i to obavezno uvrstite na spisak.

6. Koristite aplikacije

Neke aplikacije su super način da kontrolišete svoje finansije – neke vode evidenciju koliko ste potrošili, u nekima ograničite limit, pa vas upozoravaju kad se tome približite.

Zatim, tu su aplikacije preko kojih možete da uporedite cene jednog proizvoda u više različitih lanaca prodavnica i tako nađete jeftiniju soluciju.

I, na kraju, koristeći neke aplikacije, najčešće za restorane, možete da upotrebite virtuelne vaučere za umanjenje krajnjeg računa.

7. Kupovina online

U sve većem broju, cene istih artikala online i u prodavnici se razlikuju, u korist online kupovine. Takođe, neke prodavnice i restorani nude opcije da kupite online, a da posle preuzmete u prodavnici, usled čega štedite na dostavi.

Ako pratite omiljene brendove na njihovim društvenim mrežama, možete često videti i objave sa posebnim kodovima za popust pri online kupovini, što ništa nije zanemarljivo.

8. Kartice lojalnost

Neke prodavnice imaju tzv. kartice lojalnosti gde se, prilikom svake kupovine dobijaju određeni bodovi koje posle možete da iskoristite umesto novca. Nemojte nasumično trošiti te bodove, već ih strpljivo čuvajte za tu neku bitnu kupovinu (ili, npr., gorivo pred putovanje i sl.).

9. “Second hand” solucija

Nemojte bežati od ovih, “second hand” solucija. Takvi pokloni nose autentičnost, a bar danas ima sjajnih second hand prodavnica, antikvarnica. Takvi pokloni nisu ništa manje vredni, naprotiv, svojevrsni su dokaz da se razmišljali o unikatnom poklonu koji odgovara baš toj osobi.

10. Sami svoj majstor

Danas bar ima mnoštvo “uradi sam” upustava na Jutjubu, raznim sajtovima i društvenim mrežama. Iskoristite stare papire, dekoracije, cveće, prirodne materijale, ma sve čega se setite, i budite originalni u pakovanju svojim poklona.

Image by Karolina Grabowska from Pixabay 

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker