fbpx
Gost bloger

Oporavak nakon porođaja – gost bloger

Kada se osvrnem na svoju trudnoću, porođaj i negu deteta, sećam se samo lepih stvari koje su mi oplemenile život i učinile me boljom, samosvesnijom i hrabrijom ženom.  Kako biste na vreme bile pripremljene za sve što dolazi, osvrnuću se i na jedini, za mene ne tako lep period, koji je usledio nakon porođaja.

Oporavak nakon porođaja

Postporođajni period svaka žena doživi i preživi na svoj način. Ono što treba da vas teši i hrabri kada vam bude najteže jeste upravo činjenica da će sve to brzo proći i nastupiće vreme sreće i uživanja koje ste itekako zaslužili. Većina žena već posle tri nedelje počinje da se vraća ”na staro”, dok drugima treba i do 2-3 meseca. Pokušajte da budete strpljive i smirene koliko je to u vašoj moći, i što je najvažnije, ne ustručavajte se da zatražite pomoć. Najveća podrška i oslonac će vam svakako biti partner, ali isto tako, nemojte odbijati  ni pomoć drugih vama bliskih ljudi.

Većina mama ne želi da im se drugi mešaju u brigu oko bebe što je potpuno normalno i razumljivo. Ipak ste vi mama i sigurno najbolje znate šta treba i prija vašem detetu. Međutim, to svakako ne znači da ne možete nekom drugom prepustiti kuvanje, pranje, peglanje i ostale kućne poslove, zar ne.  Verujte mi, mnogo će vam značiti, a kada se oporavite, lako ćete obaveze ponovo preuzeti na sebe i odužiti se ”pomoćnicima” (naravno ukoliko želite i smatrate da je to potrebno). 

Za vas je najbitnije da što više vremena posvetite svom zdravlju.  Neretko se pri porođaju izgube velike količine krvi što dalje prouzrokuje pad nivoa gvožđa, koje dalje utiče na opštu slabost i loše stanje organizma. Iz tog razloga vaša ishrana treba biti što raznovrsnija. Ukoliko ishranom ne možete rešiti taj problem, uz savet vašeg lekara, u ishranu ćete uvesti dodatne suplemente koji će vam u tome pomoći. Na tržištu je sada veliki broj lekva koji su na biljnoj bazi i koje mame nesmetano mogu koristiti i tokom dojenja. Dakle, samo odgovorno postupajte prema svom zdravlju i ništa ne prepuštajte slučaju i bez brige, sve je rešivo.

Ono na čemu sam ja zahvalna drugim, iskusnijim mamama su mali trikovi pomoću kojih je lakše nositi se sa ranom od epiziotomije (za one žene koje će imati to iskustvo). Sedenje je, bar u početku, pravi izazov. Ono što će vam i doktor verovatno reći je da ne ustajete oslanjajući se ”na tu stranu”, kao i da sedite postrance (oslanjajući se na stranu suprotnu od epiziotomije). Savet koji nećete dobiti, a zlata vredi, jeste da po dolasku kući koristite dečiji šlauf za plivanje. Možda zvuči malo čudno, ali na njemu ćete nesmetano i udobno moći da sedite.

Treba da znate i da će rana mnogo brže zarasti ukoliko bude u kontaktu sa vazduhom, a to podrazumeva da što manje nosite donji veš, kad god budete u prilici. Meni  su u te svrhe odlično poslužile malo duže i šire pamučne spavaćice, koje su prijatne i udobne za nošenje, a opet pristojne ukoliko niste uvek sami. U prvim danima, čak i kada morate biti, da kažem normalno obučeni, birajte isključivo pamučne stvari, koje su prijatne, a pritom vas ne stežu.

Higijena epiziotomije se, naravno, podrazumeva, pa  se na to neću posebno osvrtati,  ali za kraj moram da vam ukažem na najneprijatniju stvar koja vas čeka, a to je prvi ”ozbiljan” odlazak u toalet. Ne brinite, i za to mame imaju ”čarobni trik”, a to je kompot od suvih šljiva. Pijte ga u velikim količinama (bar 2 šolje) već drugi dan nakon porođaj. I kada vam bude najteže, ne zaboravite, sve će to brzo proći.

Drage buduće mame, vi ste heroji. Podarile ste i sebi i svetu novi život. Vi ste ga uz puno ljubavi stvorile, devet meseci ispod srca nosile, vi ste ga u krvi i znoju rodile, vi ćete ga brižljivo čuvati, voleti i paziti. Morate znati da ste svom detetu baš vi najbolja mama na svetu. Zato budite spremne, obrazovane, informisane i ostanite hrabre. Nadam se da će vam ovi naizgled šašavi saveti olakšati oporavak od porođaja. Nakon toga u životu vas čeka puno najlepših roditeljskih izazova. Uživajte u svakom trenutku, jer sve brzo prođe.

Piše: Vanja Pavlović


Oporavak nakon porođaja Vanja Pavlovic
Ja sam Vanja Pavlović, novopečena mama, a večito dete i sanjar. Uvek vođena osećanjima, možda “ne igram” mudro, ali je moj put uvek popločan ljubavlju i snovima.
 
Profesor sam srpskog jezika i književnosti, međutim život me odveo na neku drugu stranu da se bavim “ozbiljnim poslom” i meni dosadnim stvarima.
 
Sa majčinstvom sam ponovo pronašla davno zaboravljenu kreativnu dušu i rešila da i pisanju dam bar još jednu šansu. Pokrenula sam instagram stranicu @hajde.da, a uskoro, nadam se, slede i novi  zanimljivi poduhvati.
 

Reklame
Back to top button