fbpx
Oprema za bebe

Prva kupovina stvari za bebu (2.deo)

Opremanje bebinog kutka

Osim kreveca i dušeka, ostala oprema za bebin kutak je opciona i možete je prilagođavati onako kako vam finansije dozvoljavaju i kako želite. Neki pojedine stavke, smatraju izuzetno korisnim, a drugi ih ne koriste previše. Na primer, možete sami sašiti posteljinu za krevetac, možete je kupiti u kompletu sa ogradicom i baldahinom, a možete kupiti i samo čaršave i ćebence. Izbor je vaš, a mi vam navodimo spisak potencijalno potrebnih stvari.

Podloga za presvlačenje i komoda za odlaganje stvari

Možete kupiti podlogu za presvlačenje koja je čvrsta, sa nogicama i kači se na krevetac, ukoliko nemate dovoljno prostora i za komodu. U tom slučaju ćete prostor za bebine stvari odvojiti u okviru svog ormana ili neke druge fioke. Kod planiranja prostora za bebine stvar imajte u vidu, da ako budete imali dve posteljine sa ogradicom, ona će zauzimati značajan prostor, kao i dodatno ćebe, punjeni džak za spavanje ili skafander.

Podloge se prodaju u dve standardne dimenzije s tim da čvrste podloge postoje samo u užoj varijanti, dok će vam za široku biti neophodna veća površina na komodi.

Takođe, savetujemo da kupite nepromočivu podlogu, pa na nju stavljate pelenu ili peškir, kako bi bebi bilo udobno, a vama lakše za održavanje.

Ukoliko budete kupovali prenosivi krevetac, možete odabrati model koji već ima podlogu za presvlačenje, pa će vam biti potrebna samo komoda za odlaganje stvari.

Korpa za bebin prljav veš

U početku ćete bebin veš prati odvojeno, a biće ga toliko puno, da vam je najlakše da ga držite u posebnoj korpi.

Kanta za otpatke

Blizu do mesta gde menjate pelene postavite i jednu kantu. Biće vam lakše da ne šetate baš svaki put u početku da bacite pelenu. Računajte da je ovo posao koji ćete u startu obavljati 8 do 10 puta dnevno, a kasnije minimum 5 do 6 puta i tako tokom bar dve godine.

Polica za kozmetiku

Bilo bi dobro da u blizini mesta gde ćete presvlačiti bebu imate sve poređano i pri ruci, a opet dovoljno udaljeno da beba ne može da dohvati. Vrlo je važno da sve što vam je potrebno možete da dohvatite jednom rukom, dok drugom pridržavate bebu, kako ne bi rizikovali da padne i povredi se.

Osvetljenje – noćna lampa

Obavezno obezbedite prigušeno osvetljenje za noćne podoje i presvlačenje tokom prvih mesec dana. Vaš je izbor da li ćete kupiti noćnu lampu za zid, onu koja se kači na krevetac, postaviti običnu malu lampu ili potenciometar da možete smanjiti postojeće osvetljenje.

U svakom slučaju, nemojte koristiti noću jako osvetljenje za presvlačenje i za podoje, kako ne biste razbuđivali bebu. Vrlo brzo, ona će se navići da razlikuje dan i noć, pa ćete vremenom moći da izbacite noćno hranjenje.

 {loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Mesto za dojenje

Odredite mesto gde ćete dojiti bebu. Da li će to biti na krevetu ili u fotelji. Ono što je najbitnije je da vama i bebi bude prijatno i udobno. Ukoliko se odlučite da kupite posebnu fotelju za tu priliku, obiđite prodavnice nameštaja i dečije radnje, kako biste na vreme odabrali dovoljno udoban model.

Ako planirate da bebu hranite na krevetu u sedećem položaju, razmotrite opciju kupovine manjih jastuka ili jastuka za dojenje, kako se ne biste žuljali i mogli da uživate.

Jastuk za dojenje/trudnice

Razmotrite kupovinu ovog jastuka još tokom trudnoće, ako imate problem sa snom i položajem u krevetu. Ovi jastuci su posebno dizajnirani i punjeni svojevrsnim kuglicama koje dozvoljavaju jastuku da se prilagodi položaju tela u trudnoći. Takođe, biće vam podrška dojenju, a kasnije ćete ne njega moći da stavljate bebu i da je ograđujete dok bude nestabilna pri samostalnom sedenju.

1 2Next page

Related Articles