fbpx
Oprema za bebe

Pribor za uvođenje čvrste hrane

Vreme je za čvrstu hranu? Koji je pribor za uvođenje čvrste hrane bebi potreban kada dođe vreme da beba više samo ne pije majčino ili adaptirano mleko?

Osnovni pribor za uvođenje čvrste hrane

Stolica za hranjenje bebe

Potrebno je da nađete dobru stolicu za hranjenje u kojoj će sedeti vaše dete dok jede. Na tržištu postoje različiti modeli, od onih koje se mogu koristiti od rođenja, i imaju i ležeći položaj, pa ih možete koristiti i kao ljuljaške u početku, da beba provodi vreme sa vama u kuhinji. Do onih koje su samo za sedenje i imaju čvrstu podlogu od plastike ili drveta. Sve stolice sjajno obavljaju svoju funkciju i veoma su korisne. Više: Stolica za hranjenje bebe: Kako izabrati hranilicu za bebu?

Trening čaša ili šolja

Sada je vreme i da počnete bebu da navikavate da pije iz trening čaše ili čaše sa piskom. Posebno ukoliko do sada niste koristili flašice, sada tek nema potrebe da počinjete sa njima, samo da bi beba pila vodu. Raspitajte se koje postoje na tržištu, moguće je da će beba prvo preferirati čaše sa mekšim piskom iz kojih ne ide previše vode, a nisu ni tvrde. Ali opet, to zavisi od svake bebe pojedinačno.

Tanjir, šolja, činija za bebu

Kada vaše dete počne da drži viljušku i kašiku, trebaće mu nešto iz čega će jesti novu hranu. Do tada je dovoljno i da imate jednu činijicu u koju čete mu pripremati kašu. Preporučujemo plastičnu u slučaju da je dohvati i sruši.

Pribor za uvođenje čvrste hrane
Plastične kašičice za hranjenje

Plastične kašičice su meke za bebu, a i napravljene su da budu nešto manje od klasičnih kafenih. Postoje različite kašičice, sa silikonskim vrhom i slično. Dovoljno je da kupite jedno pakovanje tih kašičica, kakve god da su. Metalne mogu povrediti bebina osetljiva nepca i desni, a obične plastične mogu da budu duboke da beba ne može lepo da jede hranu. Ovo nije velika investicija i ne bi bilo loše da ih ipak imate.

Ovaj pribor za uvođenje čvrste hrane se preporučuje

•    podmetači i krpe – dok beba uči da jede, ona takođe uči o … gravitaciji. Ulaganje u podmetače i krpe može vam uštedeti vreme potrebno za čišćenje nakon obroka
•    portikle – bebe nepopravljivo prave haos pri jelu. Ovo će pomoći da se sačuva odeća od prosute hrane. Ako imate obične pamučne portikle, njih ste možda već mesecima koristili jer je beba “balavila” i moguće je da ih imate desetak. Za sam početak čvrste hrane, poslužiće vam i one. Možda ćete, kada beba počne da jede samostalno želeti da dodate neku plastičnu ili gumenu koja se lako čisti. Ali biće vam dovoljna i jedna do dve takve.

pribor za uvođenje čvrste hrane
Pribor za uvođenje čvrste hrane
Pribor za uvođenje čvrste hrane – ako baš želite:

•    posudice sa poklopcem – idealne za nošenje hrane van. Dopuštaju da beba prstićima dohvati hranu, ali i da se ne prospe u nekom trenutku.
•    aparat za kuvanje bebi hrane – umesto da koristite šerpu, aparat za kuvanje na pari i seckalicu, blender ili štapni mikser koji već imate, možda ćete želeti da kupite aparat baš za bebu.
•    kese i posude za zamrzivač – ako pravite sami hranu za bebu, potrebno vam je ovo za čuvanje hrane.

Photo by Kampus Production from Pexels

Midas

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles

Back to top button