fbpx
Novorođenče

Stolica novorođenčeta – kako izgleda i šta je normalno

Novopečene mame se često pitaju šta je normalna stolica novorođenčeta, kako treba da izgleda. Posebno što postoji staro verovanje da su zelene stolice – stolice gladi, a ovo nije tačno. Bebina stolica izgleda različito u zavisnosti od situacije. Stolica bebe se razlikuje od stolice kod starije dece i veoma zavisi od toga čime se beba hrani.

Lepljiva zeleno-crna stolica

Prva bebina stolica je skoro crna i naziva se mekonijum, ona stolica je prisutna u bebinim crevima pre rođenja.

Zeleno-žuta stolica kod bebe

Između drugog i šestog dana od rođenja, počinje da se formira bebina stolica. Ona je mešavina mekonijuma i svarene hrane pa je u boji spanać-zelene uglavnom.

Žuta, zelena ili smeđa kod bebe

Kasnije, beba će imati žute, zelene ili smeđe stolice, bilo formirane ili ne. Najčešće je stolica bebe koja je dojena zlatno-žute boje i nema previše karakterističan miris.

Zatvor kod beba

Bebe retko imaju zatvor dok ne počnu da jedu čvrstu hranu. Posebno bebe koje su dojene. Ako beba koja pije adaptirano mleko i ima zatvor, konsultujte se sa pedijatrom da promenite vrstu mleka. Zapravo problem je ako beba ima tvrdu stolicu. A učestalost bebinih stolica nije najvažnija. Može se dogoditi da beba nema stolicu nedelju dana i to je u redu, pojedini pedijatri čak tvrde da je sve do 10 dana u redu. Samo je važno da beba redovno piški.

Neke bebe jednostavno iskorišćavaju više materija iz mleka i ne kake svakodnevno, već samo piške redovno.

Proliv kod novorođenčeta

Proliv se manifestuje stolicama koje su mukozne, jakog mirisa i češće nego inače. Moguće je da se pojave tragovi krvi ili vodenasti prstenovi na peleni oko stolice. Proliv nije česta pojava kod novorođenčeta i prepoznaćete ga po ovim znacima jer je stolica u prvim mesecima svakako uglavnom tečna.

Pojava tragova krvi u stolici nije znak za paniku, posebno ako je beba imala više proliva tokom dana. Bebina sluzokoža je osetljiva i lako se može iziritirati. Svakako je treba odvesti lekaru i uvesti probiotik.

Korisni saveti o brizi o bebi  stolica novorođenčeta

Dojene bebe uglavnom imaju češće stolice – nakon svakog hranjenja ili bar tri do četiri stolice dnevno kada sisaju redovno. Uglavnom bebe imaju svoj ritual da kake za vreme ili odmah nakon podoja.

Tokom prvih mesec dana nakon rođenja, bebe uglavnom kake i noću. Važno je da se trudite da ih noću ne razbuđujete i da hranjenje i menjanje pelena obavljate uz malo osvetljenje. A zatim da tokom dnevnog spavanja nikada ne zamračujete prostoriju u kojoj beba spava. Ovako će beba lakše naučiti da razlikuje dan i noć i brže prestati da kaki noću.

Bebe koje su hranjene adaptiranim mlekom uglavnom imaju stolice ređe od dojenih beba.

Save

Save

Related Articles