fbpx
DecaNovorođenče

Prva kontrola bebe u savetovalištu

Prva kontrola bebe u domu zdravlja obavlja se nakon što beba napuni mesec dana. Nije važno ni ako prođe par dana nakon toga, odnosno treba odvesti bebu onda kada se dogovorite sa medicinskim osobljem u domu zdravlja.

Prvi odlazak u dom zdravlja sa novorođenčetom

Na prvu kontrolu u dom zdravlja, ukoliko ranije nije bilo potrebno, vodićete dete kada napuni mesec dana. Pregled se obavlja u savetovalištu za bebe, odvojenom delu doma zdravlja, kako se zdrava deca ne bi mešala sa bolesnom.

Ponesite torbu sa bebinim stvarima u kojoj će između ostalog biti:

  • 2 tetra pelene (jedna da stavite ispod bebe kada je presvlačite i druga da je stavite na vagu za merenje i doktorov sto, pre nego spustite bebu),
  • 2 jednokratne pelene (tražiće vam da bebu pre ulaska kod lekara presvučete u čistu pelenu, ali može se desiti da se beba ukaki baš u vreme pregleda, pa će biti potrebno da opet menjate pelenu).

Zdravstvena knjižica za bebu

Zdravstvena knjižica možda neće biti gotova kada dođe vreme da se obavi prva kontrola bebe. Ovo nije uvek ni tehnički izvodljivo, zbog potrebnih dokumenata koje prethodno trebate izvaditi da bi došli do zdravstvene knjižice, mada je poslednjih godina procedura dosta brža.

Na kontrolu sa mesec dana, pa čak i onu narednog puta (raspitajte se u svom domu zdravlja da li je dozvoljeno), možete doći sa zdravstvenom knjižicom majke. Bitno je da zdravstvena knjižica bude uredno overena.

Pored toga, kada se obavlja prva kontrola bebe u savetovalištu, neophodna je i bebina otpusna lista iz iz porodilišta.

prva kontrola bebe
Prva kontrola bebe u savetovalištu

Otvaranje kartona bebe u ambulanti

Otvaranje bebinog kartona ćete obaviti na šalteru kod medicinske sestre. Ona će podatke koje bude imala preneti iz bebine otpusne liste (datum rođenja, težinu, dužinu, ocenu na rođenju), zatim će uz vašu pomoć popuniti ostatak podataka (Vaše, partnerovo ime, zanimanje, podatke druge dece).

Prva kontrola bebe i izbor pedijatra u domu zdravlja

Prilikom otvaranja kartona, potrebno je da se odlučite i za pedijatra koji će voditi Vaše dete do polaska u školu. Dobro bi bilo da se raspitate kod prijatelja, rodbine, u komšiluku, kog pedijatra bi bilo dobro da odaberete. Ako imate starije dete, verovatno ćete se odlučiti za istog pedijatra.

Midas
1 2Next page

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button