fbpx
Novorođenče

Hranjenje – prvi dani sa bebom (VIDEO)

Hranjenje bebe prvih dana ume da bude veoma izazovno, posebno ako u porodlištu nije postojala adekvatna pomoć da se uspostavi laktacija. Većina trudnica dobar deo perioda drugog stanja potroši razmišljajući o tome kako će izgledati prvi dani sa bebom kod kuće, šta će beba raditi i kako se brinuti o njoj. Verovatno su vam mnogo puta već ponovili da novorođenče spava, plače, kaki i jede, na smenu, ali iako zvuči jednostavno, verovatno će vam biti potrebno još informacija, kako bi mogle da se opustite u ovom novom i neverovatnom periodu života.

Dve majke, ujedno pedijatri, Lora Džena i Dženifer Šu, napisle su o ovome zanimljivu knjigu “Kod kuće sa novorođenčetom: Od rođenja do realnosti”. Evo kako one to opisuju i šta preporučuju.

Prvi obroci novorođenčeta

Stomak bebe je u prvim danima života izuzetno sićušan, pa one moraju da jedu male količine hrane, od 30 do 90 ml mleka. Poređenja radi, u jednu čašu jogurta staje 180 ml. Zato bebe jedu jako često, neke će tražiti mleko svakih dva do tri sata, a druge još i češće.

Pogledajte:

Dok neke bebe oglašavaju da su gladne jakim plačem, neke će vam to mnogo suptilinije stavljati do znanja. Stavljaće ruke u usta, coktati, okretati se ka vašoj dojci ili flašici.

Hranjenje ako vaša beba ima žuticu?

Tokom prvih nekoliko dana, novorođenče u proseku izgubi oko 7 odsto svoje telesne mase, što za jednu bebu od oko 3,3 kg iznosi 250 grama. No, nemojte ovo uzimati kao striktno: neke bebe gube manje, a neke više na težini. Sve je normalno, a najvažnije je da vaša beba jede redovno. Ako je izgubila više od ovog procenta, potrudite se da je hranite češće, na svaka dva sata, sve dok ne povrati svoju težinu sa rođenje (to bi trebalo da se dogodi najkasnije sa pune dve nedelje) i ne krene da dobija dodatnu. Pročitajte više: Rast novorođenčeta

Novorođenče je pospano i često ćete morati da ga budite za hranjenje. Takođe ćete često morati da se potrudite da bebu održite budnom sve dok jede. Ako imate problem s tim, pokušajte da raskomotite bebu, ako nije suviše hladno skinite je u pelenu. Lagano joj trljajte glavicu ili leđa i pričajte joj. 

hranjenje

Pročitajte:

Literatura:

  1. Lora Džena i Dženifer Šu:  “Kod kuće sa novorođenčetom: Od rođenja do realnosti”.
  2. Mayo Clinic: Baby bath basics: A parent’s guide – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/healthy-baby/art-20044438
  3. KidsHealth: The First Days of life – https://kidshealth.org/en/parents/first-day.html, june 2018. godine

Save

Midas

Related Articles

Back to top button