fbpx
DecaNovorođenče

Fontanela – meki deo bebine glave! Može li se povrediti fontanela?

Fontanela je meki deo lobanje novorođenčeta i ona je karakteristika normalnog rasta i razvoja bebe. Pedijatar će tokom redovnih pregleda u savetovalištu proveravati kojim se tempom ona zatvara.

Kada dodirnete bebino teme, možete osetiti meki prostor između kostiju, to je FONTANELA.

Šta je fontanela?

Lobanja novorođenčeta se sastoji od delova kostiju koji su zasebne ploče, ali spojene vlaknastim zglobovima koje se zovu šavovi. Fleksibilnost lobanje omogućava bebinoj glavi da lakše prođe kroz porođajni kanal. Spojevi i šavovi omogućavaju da bebina glava raste u prvim godinama života.

Bebina glava intenzivno raste tokom prve tri godine, a mozak dostiže oko 90% mase odrasle osobe sa navršenih pet godina.

Na bebinoj lobanji postoje 2 fontanele – prednja i zadnja. Prednja fontanela se nalazi na vrhu bebine glave, njenom temenu i veća je, dok se zadnja fontanela nalazi na zadnjem delu glave i manja je.

Kada se zatvara fontanela?

Zadnja se zatvara kada beba napuni 2 meseca. Prednja fontanela se zatvara između 4 i 26 meseci, ali u proseku 50% beba ima zatvorenu fontanelu do navršenih 14 meseci. Pedijatar će proveravati kako zatvaranje napreduje, jer je važno da se ne zatvori ni prerano, ali da ipak srasta i smanjuje se kako beba raste.

Da li se sme pipati fontanela?

Možete je nežno dodirnuti i lagano prelaziti prstima duž bebine glave. Verovatno ćete moći da je osetite i primetite kako pulsira. Lekar će dodirivati fontanelu tokom rutinskog pregleda, ali nema potrebe da brinete. Samo je važno da budete nežni.

Kako treba da izgleda fontanela kada je sve u redu?

Ona treba da bude mekana i ravna. Normalno je i da nekada osetite blago pulsiranje tog predela. A ako se promeni i deluje vam neuobičajeno, obratite se pedijatru, jer može biti znak da je treba da proverite bebino zdravlje.

Uvučena fontanela

Ako primetite da je fontanela uvučena, može biti u pitanju dehidratacija. Moguće je da pre nego što primetite ulegnuće, primetite druge znake dehidratacije. Znaci dehidratacije kod beba su:

  • ima manje mokrih pelena nego inače,
  • odbija da pije i ne pije mleko,
  • gubitak tečnosti koji je posledica povraćanja ili dijareje,
  • previše vrućine ili znojenja na toploti,
  • razdražljivost ili pospanost.
Izbočena fontanela

Otečena ili izbočena može da bude znak ozbiljnih, retkih stanja, koja uključuju meningitis ili encefalitis, te cerebalno krvarenje, hidrocefalus, apsces ili drugi uzrok povećanog pritiska u mozgu.

Šta ako se fontanela zatvori prerano?

Obe fontanele se mogu zatvoriti veoma rano i to se može dogoditi iz nekoliko razloga. Može se dogoditi da beba ima hipotireozu ili hiperparatireoidizam. Hipotireoza je visok nivo tiroidnog hormona, a hiperparatireoidizam je visok nivo paratiroidnog hormona.

Uzrok ranog zatvaranja fontanele može biti i kraniosinostoza. Ona se javlja kada se jedan ili više fibroznih zglobova između koštanih ploča na bebinoj glavi prerano spoje, a pre nego što mozak prestane da raste. Mozak nakon toga nastavlja da raste i lobanja poprima neobičan oblik, jer mozak ne može da se širi u zatvorenom području, pa iznutra gura lobanju.

Nema potrebe da vi previše brinete o tome, ako sumnja da nešto nije u redu, da se zatvara prerano ili presporo, pedijatar deteta će vas posavetovati kome da se obratite tim povodom. Ipak, ako vam se čini da ne osećate više fontanelu i da se lobanja zatvorila, a dugo niste bili na pedijatrijskoj kontroli i beba je mala, najbolje je da ipak odete na pregled.

Šta ako se fontanela ne zatvori?

Bebine fontanele se možda neće spojiti iz nekog razloga. Neki od razloga mogu biti urođena hipotireoza, Daunov sindrom, povećan pritisak u mozgu, rahitis i porodična makrocefalija. Ukoliko se jedna ili obe ne zatvore do dve godine, trebalo bi obaviti detaljnije preglede kod specijaliste.

Ako ste zabrinuti, najbolje je da zakažete pregled kod lekara. Novorođenčad se mogu pregledati i u porodilištu, gde ste se porađali, tokom prvih nedelja ili u nadležnom domu zdravlja.

Obe fontanele su veoma važne za bebin rast i razvoj i ne treba da vam budu izvor stresa. Ova mekana mesta nisu toliko osetljiva i ne treba da izazivaju stres i strah kao što se obično roditeljima dešava.

Objavljen: 3. maj 2023. godine, ažuriran: 22. maj 2023. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button