fbpx
Nega bebe

Granulom pupka i lapisiranje – pupak novorođenčeta

Granulom pupka je izraštaj veličine zrna graška na pupku. Može biti crveni ili žućkast. Važno je da ne brinete, jer je ovo česta pojava koja bebu ne boli, ali je potrebno da odvedete dete lekaru. 

Granulom pupka i lapisiranje

Lapisiranje 

Nanošenje srebro-nitrata kako bi se polako uklonio granulom sa pupka. Uglavnom je potrebno otići dva do šest puta kod lekara dok se pupak potpuno ne izleči. U međuvremenu će biti potrebna nega i kod kuće. 

Granulom pupka i podvezivanje

Kada je u pitanju veliki granulom, nekada se pristupa podvezivanju kako bi se prekinulo snabdevanje granuloma krvlju. Ovako će se on osušiti i otpasti za nekoliko dana. Ni ovo nije bolna metoda.

Redovna nega

granulom pupka i lapisiranje

Bilo da beba ima ili nema granulom, pravilna nega je ključna za zarastanje pupka. Više: Nega pupka   

Pupak krvari?

Neretko se dešava da pupak nastavi da krvari povremeno još nekoliko dana nakon što patrljak otpadne. Ovo je normalna pojava i nije za brigu, ako krvarenje nije aktivno. Pod aktivnim krvarenjem se podrazumeva da nova kap krvi izbija odmah nakon što obrišete prethodnu. 

Česta je pojava da primetite malo skorele krvi na pupku bebe u prvom mesecu života, posebno ako je beba u međuvremenu plakala, kakila ili se naprezala. To nije za brigu i nema potrebe da se obraćate pedijatru. Uz pomoć povidon joda ili hidrogena očistite područje, a zatim kapnite povidon jod i uobičajeno presvucite bebu. 

Kada je važno da se odmah obratite pedijatru zbog pupka? 

  • Ako se javi otok, crvenilo i toplota oko područja pupka;
  • Ako se pojave crvene pruge koje vode iz područja pupka;
  • Kada se javi groznica i temperatura;
  • Ukoliko beba plačem reaguje na dodirivanje pupka i okolnog tkiva. 

Literatura:

  1. HealthLine: Baby Belly Button – https://www.healthline.com/health/parenting/baby-belly-button, avgust 2018. godine
  2. RaisingChildren: Umbilical care – https://raisingchildren.net.au/newborns/health-daily-care/hygiene-keeping-clean/umbilical-care, decembar 2020. godine
  3. WhatToExpect: 6 Tips to Care for Your Newborn’s Umbilical Cord – https://www.whattoexpect.com/baby-growth/umbilical-cord-care.aspx, decembar 2018. godine

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles

Check Also
Close