fbpx
Kalendar razvoja bebe

20. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

Beba četiri meseca 4. nedelja 

Beba – 20. nedelja bebinog razvoja: Beba više ne obraća pažnju samo na zvuke koje vi proizvodite, već se okreće da vas posmatra na mestu odakle joj se obraćate. Beba sada počinje da povezuje zvuk i pokret. Bebu počinje da raduje to što postepeno uči da sama proizvodi zvuke, npr pljeskanje po vodi ili zvuk zvečke.  

Kada razgovarate sa bebom, znajte da ona ne obraća pažnju samo na vaš glas, već i na položaj vaših usana, kao i na pokrete lica. (Isti princip kao što i odrasli lakše uče jezik ako gledaju onoga ko govori, a ne samo slušaju audio zapis.) Zato beba prednost daje tome da vas gleda, a ne samo sluša kako joj se obraćate iz susedne prostorije. Bebe kojima se priča, ranije počnu i same da izgovaraju prve reči, a kasnije i rečenice.  

Obzirom da je beba sada okupirana učenjem povezivanja zvuka i kretanja, ona prati i vaše korake, ali i to kako se glas stišava kada se odaljujete od nje. Vi joj možete pomoći, tako što ćete naglašavati određene pojave, na primer: ”Da li čuješ da se tata približava kući?” ili ”Automobil se sve glasnije čuje, mislim da nam se približava.” Ovo je jedna od najvažnijih veština koje dete stiče. Kako bude počelo samostalno da se kreće, vremenom će naučiti i da se skloni sa puta zbog lične sigurnosti i tome slično.  

20. nedelja bebinog razvoja i rasta

U ovom periodu može se javiti problem sa snom bebe. Često se roditelji žale da beba koja je do skoro spavala bez problema sada uveče neće da zaspi ili se budi ubrzo nakon što je zaspala. Pokušajte da se držite večernje rutine i da to uvek radite u slično vreme. Na primer: hranjenje, kupanje, masaža bebe, čitanje bajke, a zatim da je spustite u krevet dok je pospana, ali još uvek nije zaspala. 

Bebe vole da se stvari dešavaju predvidljivo i onako kako su navikle. Nije im dosadno da se svakodnevno stvari odvijaju po ustaljenom ritmu. Neće biti oduševljene iznenadnim gostima, kao ni odlaskom na drugu destinaciju. Istina, bebama je iznad svega najvažnije da su u blizini majke i poznatih lica. 

Za večernje rituale možete da se organizujete sa partnerom da naizmenično radite oko bebe – jedno je hrani, drugo joj čita ili priča priču dok se drugi roditelj tušira i brine o drugom detetu. To je stvar vašeg izbora. Roditelji nekada prave greške kada je uspavljivanje bebe u pitanju.  

sids
20. nedelja bebinog razvoja

Druženje sa četvoromesečnom bebom – 4. nedelja 

Beba sada uživa u svetu oko sebe i svakodnevno uči nešto novo. Podjednako se raduje svim vremeskim prilikama. Nemojte uksraćivati bebi izlazak napolju bilo da je sneg, pada kiša ili je sunčan dan. Takođe, beba će uživati ako je barem na terasu iznesete ušuškanu kada je vedra noć i ima priliku da vidi mesec. Pevajte bebi pesmice ili uspavanke kako bi povezala vremenske prilike sa delovima dana. Beba će posle svakog izlaska napolje jačati svoj imunitet i bolje spavati.  

Ove nedelje obratite pažnju na… 

Maženje bebe je odličan način da se beba veže za vas. Ne možete razmaziti bebu tako što ćete je ljubiti, milovati i nositi. 

Ova nedelja je idealna za nastavak razvoja fine motorike. Verovatno ste već primetili kako beba razgleda svoje šake, pokušava da dohvati predmete, a sada će u tome iz dana u dan sve više napredovati.

Mama – 20. nedelja bebinog razvoja 

Briga o bebi vam verovatno još uvek troši većinu energije tokom dana. Prošli su grčevi, ali i dani kada je beba dosta spavala i uglavnom jela između. Sada i kada je sita i naspavana dešava se da traži pažnju i aktivnost, a malo toga može da je okupira jer još uvek ne može ni da sedi, kao ni da se kreće. 

20. nedelja bebinog razvoja
20. nedelja bebinog razvoja

Možda sad sve više mislite o tome koliko ste se uželeli jednostavne kafe na miru u društvu nekoga odraslog. 

Sada ćete možda već uspeti da se organizujete i date sebi pauzu od par sati nedeljno kako bi imali vremena samo za sebe. Partner će toliko sigurno moći da pričuva bebu ili možete sa njim negde otići dok nekoj osobi od poverenja možete prepustiti čuvanje deteta. Pokušajte i da svakodnevno barem pola sata odvojite da ne razmišljate o bebi, kuvanju ili sređivanju doma. Bilo da je to preko dana dok beba u parku spava, a vi čitate knjigu ili uveče kada je uspavate. 

O tome kako možete da izmuzete svoje mleko možete čitati ovde: 

Objavljen: 30.01.2018. godine, ažuriran: 18.08.2022. godine

Literatura za 20. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button