fbpx
Dojenje

Povratak mame na posao i dojenje

 

Dojenje i odlazak na posao

Posle skoro godinu dana „zajedništva“ mame i bebe, dođe momenat da se mama vrati sa porodiljskog bolovanja na posao.

To prati često gomila manje lepih emocija, pogotovo za mamu, do pokušava da nekako uprepredi moguće posledice za bebu tog odvajanja.

Mame često osećaju sa jedne strane krivicu što ostavljau bebu sa nekom drugom osobom, što ne doje dok su na poslu, što možda propuštaju važne događaje u detetovom životu. A opet sa druge jer osećaju olakšanje što se vraćaju na posao.

Mama se i brine da li će i kako ta neka druga osoba (ili u vrtiću) brinuti o njenoj bebi, tuguju jer im nedostaje dete, ali se osećaju i ljubomorno što neko drugi ima privilegiju da je više sa njenom bebom od nje.

Zbog svega toga mame treba da priznaju sebi i ta neka druga osećanja, da ne pokušavaju da idu protiv sebe, već da pokušaju da stvore neku stalnu, stabilnu okolinu svom detetu a time i sebi olakšaju.

Što se tiče dojenja bebe a mama se vraća na posao, uz dobro organizovanje i podršku, i to se može nastaviti.

Po pravilu se zna otprilike kad će se mama vratiti na posao, pa neki period pre toga (negde oko mesec dana) mama treba da počne da pravi rezerve svog mleka. Dovoljno da se izmlaza jednom dnevno, a to se zamrzne i popiše datum.

Tih dana pre povratka na posao, mama treba da pomalo odsustvuje iz kuće bez bebe, neka 2-3sata. To se radi da bi se beba polako navikla na tu drugu osobu koja će je čuvati.

Flašicu sa majčinim mlekom treba da nudi ta druga osoba koja će čuvati bebu. Bebe imaju neverovatnu sposobnost da nanjuše mamu, i pride da teško prihvate flašicu iz njene ruke (a i zašto bi kad je tu mekana dojka?), stoga mama treba da je van sobe dok traje hranjenje.

Takođe, bebi nuditi flašicu kad je gladna, jer je tako veća verovatnoća da će je i prihvatiti. Problem je što se sisanje dojke i sisanje cucle razlikuje i to predstavlja poteškoću u navikavanju sa jedne na drugu.

Temperatura treba da bude kao temperatura tela ili nešto niža.

Ako beba neće nekoliko dana da prihvati cuclu, treba eksperimentisati sa flašicama drugog oblika, različitim materijalima cucli (kaučuk, silikon), kao i položajima pri davanju flašice da sisa (nekome odgovara da je u položaju kao pri podoju, neke bebe baš to odbijaju).

Bitno je zadržati rutinu po povratku kući sa posla. Beba će najverovatnije odmah sa vrata da traži da sisa. Dajte joj. Takođe, može tražiti češće da sisa noću ili da se više mazi i nosa u naručju. Beba samo želi da zna da je mama tu, stoga joj ništa ne uskraćujte. Češći podoji će pomoći da se laktacija održi.

Milena Kostić, vršnjačka savetnica za dojenje

Udruženje Roditelj

Mileni možete postaviti pitanje na: dojenje@demetra.rs

Save

Midas

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles

Back to top button