fbpx
Dojenje

Da li može da kosa opada od dojenja?

Žene ponekad misle da kosa opada od dojenja, kao što nekada misle da će dojenje uticati na izgled njihovih grudi. Međutim, ni jedno ni drugo uglavnom nisu istina. Pojačano opadanje kose je uobičajeno tokom dojenja, ali je zapravo posledica promene hormona posle porođaja. Pad nivoa estrogena nakon porođaja dodatno kosu čini beživotnom i tankom. Šta može izazvati opadanje kose tokom dojenja i kako da sanirate problem koji se javlja?

Šta je uzrok gubitka kose posle porođaja?

Gubitak kose posle porođaja je uobičajen i nema veze sa dojenjem. Trudnoća uzrokuje promene u telu koje utiču na promene u ciklusu kose. Tokom trudnoće hormoni sprečavaju kosu da opada i podstiču njen rast. Žene mogu primetiti da im kosa izgleda punije u trudnoći.

Posle porođaja se hormoni vraćaju na uobičajeni nivo, jer nivo estrogena opada. Možda će biti uznemirujuće videti tu količinu kose koja opada, ali to je znak da hormoni rade kako treba.

čajevi za bebe
Da li kosa opada od dojenja?

Tipičan ciklus dlake se sastoji iz nekoliko ciklusa. Tri glavne faze su:

  • Anagen – faza rasta u kojoj oko 85% folikula aktivno raste i nastaviće svoj rast kroz 2 do 6 godina,
  • Katagen – prelazna faza u kojoj se folikuli smanjuju u prečniku i dlake kasnije počinju da opadaju, pa se može činiti da se proređeđuju. Može trajati nekoliko nedelja.
  • Telogen – faza mirovanja kada folikul dlake nije aktivan i dlaka ne raste. Oko 15% dlaka je u fazi mirovanja, a posle 2 do 3 meseca ponovo počinje anagena faza.

Ljudi u proseku gube oko 50 do 100 dlaka tokom svakog dana. Poremećaji ciklusa mogu uticati na to da do 70% vlasi u anagenoj fazi pređe u telogenu. Porođaj je jedan od tih poremećaja.

Da li postoje tretmani i šampomi koji se koriste posle porođaja?

Gubitak kose posle porođaja je privremen i može proći do godinu dana dok se kosa vrati na staro, ali nema svrhe koristiti bilo kakva posebna sredstva. Ovo je prirodni ciklus koji mora doći i proći, bez obzira da li koristite neko sredstvo ili ne.

Žene koje imaju ozbiljan gubitak kose, trebalo bi da se konsultuju sa specijalistom i urade osnovne pretrage krvi i hormona štitne žlezde.

Više o tome koja sredstva da koristite i kako da negujete kosu pročitajte ovde: Kosa u trudnoći i posle nje

defekt zutog tela

Dojenje nema veze sa opadanjem kose

Gubitak kose posle porođaja je česta pojava i dešava se kada nivo hormona padne posle trudnoće. Ne postoji nijedan pokazatelj koji dojenje povezuje sa opadanjem kose jer se ne radi o istim hormonima i njihovom delovanju, kada su u pitanju životni ciklus kose i proizvodnja mleka za bebu.

Imajte na umu da je ovo privremena faza koja će proći, dok se budete bavili bebom, očas ćete primetiti i mnoštvo nove kose, a telo će se lagano vratiti na staro.

Kada su u pitanju promene na telu koje se dešavaju tokom trudnoće, normalno je da očekujete da će stvari biti na starom tek kada prođe onoliko vremena koliko je trajala i sama trudnoća. Podrazumeva se da je potrebno da jedete zdravu hranu bogatu vitaminima i mineralima. Šest nedelja posle porođaja bi trebalo da uradite kompletnu krvnu sliku, te utvrdite da li možda imate anemiju, koja može doprineti opadanju kose u većem obimu. Uz pravilnu suplementaciju i problem će se smanjiti.

kosa opada od dojenja
Da li kosa opada od dojenja?

Više: Opadanje kose posle porođaja (VIDEO)

Objavljen: 28. mart 2022. godine, ažuriran: 3. maj 2023. godine

Literatura:
  1. StatPearls: Psyhology, Hair – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499948/
  2. ABA: Beauty treatments and breastfeeding –  https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/beauty-treatments-and-breastfeeding
  3. MNT: Does breastfeeding cause hair loss? –https://www.medicalnewstoday.com/articles/breastfeeding-hair-loss

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button