fbpx
Dojenje

Prestanak dojenja

Kako da prestanete sa dojenjem kada za to dođe vreme?

Ono što je najbitnije kod prekida dojenja je da to bude postepeno. Prebrzi prekid nosi sa sobom rizik kako za mamu tako i za bebu. Kod mame može doći pre svega od mastitisa i apscesa dojke, ali i depresije zbog naglog pada hormona. Kada je beba u pitanju, ona će se osećati nesigurno, razdražljivo, odbačeno, jer sisanje nije samo davanje hrane, već i pružanje ljubavi i pažnje.

Postepeni prekid se može sprovesti na više načina

Najjednostavnije je to uraditi planski. Tada mama zamenjuje jedan po jedan podoj dohranom, ali postepeno, ne sve odjednom. Na svakih nekoliko dana ukida se po jedan obrok. Idealno je da na svakih 3-5 dana jedan obrok zamenite sa adaptiranim mlekom i tako sve dok i poslednji obrok dojenja ne ukinete. Kod beba mlađih od 9 meseci to se može zameniti flašicom, a kod starijih i pijenjem iz čaše ili čvrstom hranom.

Mama može da skrati dužinu podoja kada se radi o detetu starijem od godinu dana, da prolongira vreme podoja (tj. odloži podoj), da umesto podoja ponudi alternativu (neku užinu ili na neki drugi način zabavi dete). Takođe, bitno je detetu ne uskratiti podoj ako ga potraži, ali sami ne nuditi.

Ono što je jako bitno je da se mama obavezno izmlaza da ne bi došlo do upale.

Ne preporučuje se podvezivanje dojki jer može da dođe do zapušenja kanala i posledično upale.

Milena Kostić,

vršnjačka savetnica za dojenje Udruženja ”Roditelj”

Mileni možete poslati pitanje na: dojenje@demetra.rs

Related Articles