fbpx
Dojenje

Mame, donirajte višak mleka

U Srbiji se svake godine prevremeno rodi više od 8.000 beba, a one sa najtežim zdravstvenim problemima se smeštaju na Institutu za neonatologiju u Beogradu i na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu. Najveći broj njih prve mesece života provedu u bolnici, ležeći u inkubatoru, povezane za aparate.

Institut za neonatologiju, ustanova sa dugom tradicijom i velikim uspehom u radu pomogao je hiljadama beba koje su rođene mesec, dva ili tri meseca pre termina da prežive i odrastu u zdrave ljude. Najmanja beba koja je bila pacijent Instituta, a danas je odrasla zdrava osoba, imala je svega 500 grama na rođenju.

No, ovim bebama, osim požrtvovanog osoblja bolnice i roditeljske ljubavi i nežnosti, potrebna je još jedna pomoć: majke mnogih beba zbog prevremenog porođaja nemaju preko potrebno mleko i ne mogu da doje svoje novorođenče koje je ionako maleno, slabašno i ugroženog imuniteta.

Zbog toga je na Institutu za neonatologiju u martu 2010. godine napravljena prva Banka humanog mleka, koje je najzdraviji i najprirodniji izvor ishrane za novorođenče. Majke sa teritorije Beograda koje doje svoje bebe i imaju višak mleka, mogu da ga doniraju ovom Institutu i malim bebama borcima, tako što će kontaktirati službu Banke humanog mleka. Sestre sa ovog Instituta će doći po mleko u dogovoreno vreme.

Za podrobnije informacije potencijalni donori mogu da kontaktiraju VI odeljenje (Odeljenje majki) Instituta za neonatologiju na telefon 011 3630-127.

Tokom 2012. godine inicirano je i formiranje nove banke mleka na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Očekuje se da će i majke iz Novog Sada uskoro moći da postanu donori mleka.

Ko može sve da bude donor mleka?

  • Sve zdrave majke koje imaju viškove mleka mogu da budu donori.
  • Donori mogu da budu i majke čija su deca otpuštena iz Instituta za neonatologiju.

Ko ne može da bude donor mleka?

  • Majke  koje imaju pozitivne testove krvi za HIV, CMV, HTLV, hepatitis B ili C, sifilis
  • Majke  koje su u riziku od infekcije HIV (majka ili njen seksualni partner)
  • Majke  koje uzimaju drogu
  • Majke koje puše
  • Majke koje su bile primaoci organa ili transfuzije tokom poslednjih 12 meseci
  • Majke koje piju 2 ili više čaša alkohola dnevno.

Testiranje dobrovoljnih davalaca se obavlja pre početka donacije i svaka tri meseca tokom donacije mleka.

Više informacija potražite na sledećim adresama:

Institut za neonatologiju – Banka mleka
Sajt Banke mleka (Rosa)
Facebook stranica Banke mleka 

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine

Save

Save

Related Articles