fbpx
Dojenje

Odbijanje bebe od dojke

Šta znači da je beba odbijena od dojke?

Kad beba prestane sa dojenjem i dobija svu hranu iz drugih izvora osim grudi, smatra se da je odbijena od dojke. Ovaj pojam se ne koristi za bebe koje koriste flašicu, već baš za bebe koje prestanu u potpunosti sa dojenjem.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Odvikavanje, kada je na posticaj majke, obično zahteva puno strpljenja i može da potraje zavisno od uzrasta bebe ili deteta, te koliko dobro i koliko brzo se dete prilagođava. Iskustvo je drugačije za svakoga. Odvikavanje je zbogom koje se teško kaže – emocionalno, ponekad bolno, ali oslobađajuće u isto vreme.

Ali odvikavanje ne treba da bude signal kraja intimnosti između vas i vašeg deteta. To samo znači da ćete morati da zamenite dojenje sa drugom hranom i negovanjem aktivnosti. Ako ste često hranili svoje dete zarad udobnosti, pronađite druge načine kako bi se osećalo bolje. Umesto toga pročitajte knjigu, pevajte pesmu zajedno ili se igrajte napolju.

Kada bi trebalo da počete sa odvikavanjem od dojenja?

Vi ste najbolji sudija za procenu kada je pravo vreme za vaše dete i ne morate da postavite rok, osim ako ste i vi i vaše dete spremni za to.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da majke doje svoju decu najmanje godinu dana. Uprkos tome šta prijatelji, rođaci, pa čak i stranci mogu reći, ne postoji pravo ili pogrešno vreme za dete. Vi određujete kada je praavo vreme za to.

Kako početi da odvikavate dete od dojke?

Učinite to polako, bez obzira na uzrast svog deteta. Stručnjaci savetuju da ne uskraćujete naglo svoje grudi detetu, što može da bude traumatično. Odlazak za vikend daleko od bebe ili deteta sa mužem, na primer, nije dobar način da se okonča odnos dojenja.

Pokušajte ove metode, umesto toga:

Preskočite jedan obrok

Preskočite hranjenje i vidite što se događa. Ponudite umesto toga čašu ili flašicu. Kao nadoknadu možete da koristite svoje mleko koje ste izmlazali pumpicom, formulu ili kravlje mleko (ako vaše dete ima najmanje godinu). Ako smanjite broj podoja jedan po jedan, tokom razdoblja od nekoliko nedelja vaše dete će imati vremena da se prilagodi promenama. Količina mleka u vašim grudima takođe će se smanjiti, bez stvaranja mastitisa (zapaljenja dojke).

Skratite vreme podoja

Započnite da smanjujete dužinu vremena koje dete zapravo provodi na grudima. Ako obično sisa po pet minuta, pokušajte po tri. Zavisno od njegovog uzrasta, nakon podoja ponudite obrok, kao što su čaša mleka ili formule. Podoj pred spavanje mogu da bude teži za prestanak i on se uglavnom ukida poslednji.

Odložite obrok ili odvratite dete od dojke

Pokušajte sa odlaganjem podoja, ako dojite samo nekoliko puta na dan. Ova metoda radi dobro ako je dete starije pa može da razume razlog. Ako vaše dete pita za grudi, odvrati ćete ga tako što ćete mu reći da ćete ga nahraniti posle. Umesto podoja u ranim večernjim satima, možete mu reći da sačeka do spavanja.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Šta učiniti kada odbijanje od dojke postane borba?

Ako ste pokušali sve kako bi odvikli dete i nijedan metod nije uspešan, možda vreme nije još pravo. Da li ste se nedavno vratili na posao? Vaše dete možda još uvek prilagođava na ovaj novi događaj. Da li je dete bilo bolesno? Često deca koja se ne osećaju dobro hoće da sisaju češće – u stvari, dojenje može da bude u najboljem interesu bolesnog deteta. Da li vaše domaćinstvo prolazi kroz velike promene u životu, kao što su preseljenje ili razvod?

Događaji poput ovih će takođe otežati odvikavanje. Čak i prolazak kroz novi razvojni stadijum može da učini teškim taj pokušaj.

Pokušajte ponovno za nekih mesec dana. Pre ili kasnije to će se dogoditi.

Milena Kostić, vršnjačka savetnica za dojenje Udruženja ”Roditelj”

Mileni pitanja možete postaviti na: dojenje@demetra.rs

Related Articles