fbpx
Dojenje

Dojenje bebe sa refluksom

Dojenje bebe sa refluksom

Dojenje i refluks

Kada novorođenče iznenada neutešno plače, često se noću budi i povraća u mlazevima, to može biti znak da nešto nije u redu. Poslednjih nekoliko godina, pedijatri ove simptome prepoznaju kao gastroezofagealni refluks (GER).

GER se manje manifestuje kod dojene dece. Bez obzira što ćete imati problem da namestite bebu na dojku, dojenje se ne sme prekidati zbog ove dijagnoze, jer je ono najbolja moguća hrana za vašu bebu. Važno je da imate u vidu sve prednosti dojenja i ne stavite ih u drugi plan zbog problema sa refluksom.

U praksi se pokazalo da dojene bebe imaju manje probleme sa refluksom od beba koje se hrane adaptiranom formulom. Čak i ako ostavimo po strani sve prednosti majčinog mleka, ono je u ovom slučaju daleko bolji izbor jer se lakše vari i želudac se prazni dvostruko brže nego što je slučaj sa adaptiranim mlekom. Ovo je posebno važno jer se problemi javljaju upravo u vreme dok je želudac pun. Majčino mleko manje iritira jednjak.

Psihološka prednost dojenja kod beba sa GER

Jedna od prednosti dojenja je i bliskost između majke i bebe. GER uglavnom izaziva nervozu kod bebe, mama je takođe napeta jer ne može da joj pomogne, problem je da je sluša kako plače, zna da je čeka još puno vremena sa tim problemom i tenzija neminovno raste sa umorom. Sa druge strane, dok žena doji oslobađaju se prolaktin i oksitocin koji joj pomažu da se oseća relaksirano. Dodatno je motivisana time da zna da omogućava najbolju moguću hranu za svoju bebu, jer uz svu negu, lekari i medicinsko osoblje tu ne mogu da pomognu.

Problemi sa hranjenjem novorođenčeta sa refluksom

Novorođenče je dovoljno pametno da vrlo brzo shvati da mu hranjenje izaziva bol. Samim tim, počeće da odbija da jede i imaćete problem da se borite sa tim. Jedne odbijaju da jedu da bi ih manje bolelo, druge su mirne kada uzmu po koju kap mleka, dok treće alavo sisaju, kako bi napravile zalihu kada bljucnu veliku količinu mleka. Ovo sve je nekada iscrpljujuće, pa dovodi majke u dilemu da li da odustanu od dojenja.

Prirodno je da bebe otpor prema hrani koriste kao metod ublažavanja bola.

Većina roditelja pribegava adaptiranom mleku u nadi da će naći ono koje bebi odgovara. Specijalizovane formule su uglavnom veoma skupe, a mleko je opet za vaše dete i manje kvalitetno i smanjuje tegobe manje nego majčino mleko.

Beba bi trebalo da sisa oko 8-10 puta tokom dana. Nekim mamama je najlakše da doje bebu dok spava jer tada ne pruža otpor hranjenju. Pročitajte više:
Koliko često beba treba da sisa?

Dojenje noću
Kako ću znati da je beba jela dovoljno?

Dok nekim bebama odgovara da gotovo sve vreme budu na dojci jer ih to umiruje, drugim koje imaju problem da previše bljuckaju jer prepune stomak, pa mogu da pogoršaju stanje sa refluksom, treba ograničiti broj podoja na najmanje dva sata između svakog podoja.

Položaj za dojenje bebe sa refluksom

Adekvatan položaj na dojci je bitan kako za bebu (da ne imala što manje bolove dok jede), ali i za majku (da se ne bi stvorile ragade). Trebaće vreme da naučite u kom položaju da držite bebu dok jede, kako bi izbegla da povrati svu hranu koju pojede. Kako beba bude rasla položaj ćete menjati i prirodno će zauzimati onaj koji joj najviše odgovara.
Mnoge majke smatraju da je najlakši položaj da drže bebu u naručju dok sede, s tim da joj glava bude nešto više izdignuta u odnosu na noge. Više nego što je to uobičajeno inače. Nekima odgovara i položaj kada leže na leđima, a beba stomakom leži na njihovom stomaku dok sisa. Majka treba da bude u poluležećem položaju.
Ponekad mame moraju da pribegavaju raznim tehnikama da bi bebi skrenuli pažnju sa dojenja, a opet je nahranili. Često pomaže da šetate dok dojite bebu.

Važno je da se uverite da beba pravilno drži dojku, kako bi dobijala dovoljno mleka, a majka izbegla pojavu ragada. Vi pridržite svoju dojku tako što ćete palac staviti iznad, a prste ispod bradavice i tako dajte bebi da sisa.

Dovoljno sna za majku i bebu sa GER

Najbolje je da bebu ne stavljate na spavanje kada joj je stomak pun. Sačekajte da malo svari hranu. Takođe, ove bebe imaju tendenciju da se bude češće tokom noći pa će majci biti problem da se odmori.

Mnoge porodice odluče da beba spava sa njima u sobi, a nekad čak i u krevetu. Otac može noću vikendom preuzeti brigu o bebi da je drži kada se budi i dodaje majci. Ovako će i ona biti više naspavana.

Više sna majke znači i više mleka za vašu bebu.

Položaj za spavanje bebe sa GER je najkomplikovaniji. Beba bi trebalo da spava na dušeku koji je izdignut 45 stepeni tokom noći. Isto biste nešto trebali da osmislite i ako beba spava sa vama u krevetu, a da se ne radi o mekanom jastuku. Jedno od odličnih rešenja jeste da stavite krevetac tik pored vašeg kreveta, skinete stranicu koja je do kreveta i podignete dušek. Tako će beba biti u položaju koji joj najviše odgovara, a opet blizu vas.
Možda će bebi odgovarati i ležeći položaj. Na vama je da isprobate i nađete idealan položaj, kako bi obezbedili više sna i za bebu i za vas.

Većina lekara savetuje da se beba drži u uspravnom položaju kada god je to moguće. Sve zavisi od bebe do bebe, ali držanje u vertikalnom položaju, kada god ste u mogućnosti, verovatno će pomoći bebi da se hrana manje vraća u jednjak i samim tim smanji bol.

Nasuprot uobičajenim preporukama, posebno kod grčeva, da beba bude u auto sedištu, fetus položaju ili u naručju majke u adekvatnoj marami, ovde se to ne preporučuje. U tim položajima beba se može saviti i vršiti dodatan pritisak na stomak, što izaziva bol. Klasičan kengur sa oznakom 0+ je najbolje rešenje za ovakve bebe.

Izazovi odgajanja bebe sa refluksom

Raspoloženje majke

Jedan od najvećih psiholoških problema sa kojima se majka suočava je osećaj da je njena beba nesrećna i da ona ne može da joj pomogne. Majke dece sa refleksom skoro uvek pate od postporođajne depresije jer je njihova primarna uloga da dete bude sito i srećno, kako bi se pravilno razvijalo, a pred njima je tu i najveći izazov i, ma koliko se trudile, nisu sigurne da daju sve od sebe.
U ovim situacijama je važno da imate podršku, razumevanje okoline i pomoć. Nemojte se ustručavati da potražite pomoć da vam neko donese večeru, da pridrži bebu neko vreme ili pomogne oko sudova. Vi odmorite, odremajte ili se potopite u kadi.

Kako da ubedite bebu da jede, a ona to ne želi

Obezbedite bebi mirno okruženje, da može da se opusti i nije okružena bukom i drugim ljudima. Naravno, ako imate starije dete, ne treba da se sklanjate od njega, beba je već naviknuta. Problem su nepoznati ljudi, koji nisu svakodnevno kod vas ili boravak na otvorenom i u gostima.
Puno se mazite sa bebom, stavljajte golu bebu na vašu kožu. Beba će pozitivno reagovati na toplinu vašeg tela.
Verovatno ćete bebu često morati da nosite u kengur nosiljci jer ne sme da leži, ali ni da bude sklupčana u marami. Položaj bebe je veoma bitan.

Budite u kontaktu sa pedijatrom ili gastroenterologom

Veoma je važno da ostanete sa lekarom u kontaktu jer ćete možda imati situaciju teškog odbijanja hrane i moraćete da se raspitate kako da reagujete i šta da dajete bebi. Ako se lekar odluči da privremeno uvede i dohranu, nemojte da vas to obeshrabri. Znajte da svi rade najbolje što mogu u interesu vašeg deteta.

Nedovoljno napredovanje bebe sa refluksom

Problemi sa napredovanjem su očekivani, ako beba odbija da jede. Pratite redovno broj mokrih pelena i stolice. Najlakše će verovatno biti da zapisujete. A može pomoći da odredite da li dete dovoljno jede.
Trebalo bi da proveravate telesnu masu na okvirno svake dve nedelje. Ako beba izrazito malo napreduje, to bi trebalo da prati lekar. U prva tri meseca se sve preko 500g mesečno smatra dobrim napredovanjem bebe, a nakon toga to može biti i manje.
Probajte da razredite vreme podoja, ako je beba prečesto na dojci, kako biste obezbedili proizvodnju gušćeg i kvalitetnijeg mleka. Pod ovim se misli da beba treba da sisa u razmacima ne manjim od jedan i po do dva sata.

Povraćanje bebe sa refluksom

Ukoliko mislite da beba previše povraća, obratite se lekaru. Imajte u vidu da skoro sve bebe manje ili više bljuckaju. To nije znak nikakvog problema. Lekari će razmotriti šta da urade, ako beba konstantno povraća i ne napreduje. Kada beba dosta bljucka, probajte da je hranite sa manjom količinom, ali češće, pravite pauzu da svari mleko. Držanje bebe da podrigne može dosta da smanji njene probleme sa stomakom.

Da li cucla može da pomogne bebi sa refluksom?

Kao i sve ostalo, nekim bebama će cucla biti odlična uteha, dok će drugima stvarati dodatnu nervozu. Prednost cucle je što umiruje bebu, a kako nema hrane, ona ne stvara i bol pri gutanju. Vodite samo računa da beba pored upotrebe varalice dovoljno sisa, kako ne bi bila gladna.

Ishrana majke koja doji bebu sa refluksom

Ponekad uzrok refluksa može biti alergija. Lekar će zato prvo majci savetovati da izbaci sve moguće alergene iz svoje ishrane. Ponekad ima poboljšanja, mada uglavnom alergija nije uzrok. Ali ishrana dojilje je svakako bitna. Jedini način da se testira da li ima poboljšanja je da se eliminiše određeni alergen na dve do tri nedelje iz ishrane i vidi da li simptomi nestaju. Ako je napredak primetan, onda majka treba da ponovo uvodi jednu po jednu namirnicu, a na reakciju se čeka nekada i po deset dana. Ovo jeste dug i naporan proces, ali je dobrobit bebe na prvom mestu.

Save

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button