fbpx
Didaktički pristup

Pametne igračke

Mnoge igračke za bebe i decu na sjajan način potpomažu razvoj mozga. Međutim, ogroman izbor igračaka može da zbuni roditelje.

 

Šta vredi kupiti od igračaka?

Sandra Gordon, autorka Potrošačkog izveštaja o najboljim proizvodima za bebe savetuje da igračke birate u skladu sa detetovim prirodnim biološkim fazama razvoja. Igračke, dodaje ona, moraju da “govore jezikom” koji vaša beba razume.

Ona preporučuje jednostavne igračke koje neće frustrirati dete. Novorođenčad su najviše zainteresovana za pokrete i zvukove, pa će ih stimulisati jednostavno mrdanje zvečke. A kako budu rasli, više će se zanimati za igračke sa različitom teksturom koju mogu da dodiruju i stiskaju, na primer punjene životinje.

Oko 9. meseca sa detetom se možete igrati uz pomoć igračaka različitih oblika koje se mogu slagati, ili možete sakrivati jednu igračku među ostale i čekati da je beba nađe. To dodaje element iznenađenja i pomaže izgradnji koncepta stalnosti objekta.

Stručnjaci kažu da sve igračke stimulišu radoznalost, ali potrudite se da izaberete one koje će biti interaktivne i koje će oblikom i bojama pomoći deci da uče. Istovremeno, nemojte pokušavati da opteretite bebu sa više od onoga što joj biologija dozvoljava da primi u sebe. Ključ je u planiranju aktivnosti koje će uključiti bebu u svakom stadijumu razvoja, ali tako da se s tim ne pretera.

Grupa stručnjaka sastavila je jednostavnu listu aktivnosti koje pomažu razvoju mozga vaše bebe, po uzrastima.

 

1 2 3 4Next page

Related Articles