fbpx
Didaktički pristup

Odgajite pametnu bebu: Roditelj je alat za učenje

Beba uči kada postoji emocija

Neki ipak kažu da nije problem u “alatima” već u tome šta su oni zamenili. Ako je vreme koje trebalo da provede u kontaktu sa roditeljima beba provela gledajući video “Beba Ajnštajn”, onda ne čudi što se problem javio. “Za svaki minut koji beba provede ispred TV-a, ona nema kontakt sa ljudima koji je vole, sa kojima je uspostavila odnos i od kojih uči”, kaže dr Džil Stem, autorka knjige “Pametni od starta”. Zapravo, ovi “alati”, navode neki stručnjaci, ne moraju biti loši ali roditelji treba da znaju da oni nikada ne mogu biti zamena za kontakt roditelja i deteta.

Odgajite pametnu bebu
Odgajite pametnu bebu

Svi ovi stručnjaci slažu se da je bebama i danas kao i pre hiljadu godina najvažnija stvar u životu roditelj i da je on “alat” za učenje. Da bi stimulisali bebin razvoj potrebno je samo da razgovarate sa vašom bebom, da se igrade sa njom, da pratite šta je zanima i da koristite ta interesovanja kako bi podstakli bebinu radoznalost. “Iskustva u ljudskoj interakciji koja imaju emocionalan sadržaj su ono što za vašu bebu ima značaj i što čini da beba bude zadovoljna. Takva iskustva su kao lepak za bebinu memoriju, pomažu im da zadrže sve što usput pokupe i da uče”, kaže Nina O’Donel.

Stručnjaci ističu da je najznačajnija interakcija sa bebom kada joj roditelj čita, ali ne tako što samo čita detetu koje sedi ili lež pored, već da čitaju zajedno. Nina O’Donel navodi da se čitanje tako pretvara u interaktivno iskustvo koje podstiče maštu i radoznalost. „Ako dete pretvorite u pasovnog primaoca dobiće značajno manje iz tog iskustva u odnosu na situaciju kada je dete uključeno u proces”, dodaje O’Donel. Ona savetuje da bebi tokom čitanja pokazujete slike, boje, oblike, životinje ili bilo šta drugo što pobuđuje bebina interesovanja.

“Neki roditelji veruju da kada posade bebu ispred TV-a i ona se ne buni već sedi mirno i gleda, to znači da je srećna i zadovoljna beba. Ali ono što mnogi roditelji ne shvataju je da bebe koje osećaju stres često reaguju tako što se zatvaraju, a kada to urade, učenje nije moguće”, dodaje O’Donel.

Pročitajte:

Objavljen: 11. mart 2012. godine, ažuriran: 19. oktobar 2022. godine

Photo by Anastasia Shuraeva from Pexels

Save

Previous page 1 2

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker