fbpx
AktuelnoDogađaji i dešavanja

Događajem „Osnažujemo devojčice“ prvi put kod nas obeležen je Svetski dan devojčica

U Beogradu je 11. oktobra održan događaj „Osnažujemo devojčice” u organizaciji Građanske inicijative i “Anđeli”. U Prostoru Miljenko Dereta održane su panel diskusije, kao i predavanja.

Osnažujemo devojčice

U uvodnom obraćanju na događaju „Osnažujemo devojčice“ obratila se Milica Čalija, mama troje dece i preduzetnica, biznis mentorka i aktivistkinja. Ona je i suosnivačica i direktorka proizvodnje ovsenih kolača „Anđeli“. Ona je rekla da je Dan devojčica ustanovio UNICEF pre 11 godina sa idejom da se skrene pažnja na sve one izazove sa kojima se suočavaju devojčice tokom odrastanja.

Milica Calija Svetski dan devojcica
Milica Čalija – fotografija: Vojislav Vujanić

Milica Čalija je vodila i prvu panel diskusiju „Menstruacija nije ružna reč“ čije su učesnice bile: Hristina Cvetinčanin Knežević, sociološkinja i autorka profila Feminizam_iz_teretane i Nađa Jokanović, urednica Wannabe Magazina.

Panel diskusija Menstruacija
Panel diskusija “Menstruacija nije ružna reč” – fotografija: Vojislav Vujanić

Predavanje Zašto ne volimo svoje telo – o pogubnosti rigoroznih dijeta

Nakon panel diskustije, predavanje je održala dr Olga Ličina, doktorka medicine i klinička nutricionistkinja, autorka profila Jedi Zdravo. Dr Ličina je istakla da mi nemamo udruženja, prevenciju i edukaciju o poremećajima ishrane.

dr Olga licina predavanje
Dr Olga Ličina – fotografija: Vojislav Vujanić

Panel diskusija Nasilje na internetu i kako da se zaštitimo

Učesnici diskusije „Nasilje na internetu i kako da se zaštitimo“ bili su:

  • Gorana Risteski, infulenserka i kreatorka sadržaja za TikTok @alergoga
  • Aleksandar Kostadinović “Registar nacionalnog internet domena Srbije”
  • Katarina Jonev Ćiraković, autorka knjige ,,Bezbednost dece na internetu”

Moderator ovog panela bila je Aleksandra Petrovski, novinarka, brend pripovedač, edukatorka i konsultantkinja. Ona je naglasila da postoji Nacinalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu čiji je broj telefona 19833. Tokom protekle godine je registrovano 6822 prijava ovom centru.

Gorana Risteski je dala savete kako da se zaštite na internetu, šta bi roditelji trebalo da znaju, a šta deca, dok je Aleksandar Kostadinović istakao da sve što se jednom okači na internet zauvek ostaje u arhivama i tamo negde bez obzira što smo ga mi možda obrisali ili zahtevali od nekoga da obriše.

Panel diskusija
Katarina Jonev Ćiraković, Aleksandar Kostadinović, Gorana Ristevski i Aleksandra Petrovski – fotografija: Vojislav Vujanić

Radionica samoodbrane

U okviru događaja Osnažujemo devojčice Cica Karunc, personalna trenerka aikidoa održala je radionicu samoodbrane. Naglasila je da u situaciji kada se nađemo u opasnosti žena treba da grebe, čupa, viče, šta god da radi samo da „kupi“ par sekundi da ima vremena da pobegne. Ona je radionicu održala uz veliku pomoć svog oca, koji se bavi sportom preko 50 godina. Nakon toga su devojčice i same imale priliku da isprobaju kako da se odbrane od napadača.

radionica samoodbrane
Radionica samoodbrane – fotografije: Vojislav Vujanić
radionica samoodbrane 2
Radionica samoodbrane – fotografije: Vojislav Vujanić

Događaj Osnažujemo devojčice održan je po prvi put, ali se nadamo da će to postati praksa, jer je benefit velike, te da će odziv i sadržaj iz godine u godinu biti sve veći i bogatiji.

Tekst: Tamara Petković, fotografije: Vojislav Vujanić

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button