fbpx
AktuelnoUmetnostVesti

„I tako u beskrajno“ – zbirka savremenih bajki koju svaka žena treba da pročita

Književnica Srbijanka Stanković objavila je drugu knjigu, a prvu zbirku priča „I tako u beskrajno“. Flertujući sa klišeima, vešto zaobilazeći stereotipe, a sve s namerom da predstavi ženu u savremenom društvu, autorka je donela pravu zbirku savremenih bajki koju svaka žena treba da pročita.

U pričama Srbijanke Stanković pronaći ćete zbunjenu devojčicu, odraslu ženu – ostvarenu, prevarenu, snažnu, uplašenu, pretučenu, ubijenu. Junakinje stalno preispituju svoju svakodnevnicu, svoje želje i htenja, pronalaze suštinu u proživljenom, ko su bile i kuda se kreću.

Da li je život samo to, odlazak na pijacu, briga o uvenulim gladiolama ili nepoloženim ispitima? U brojnim (ne)razumevanjima, dijalozima i monolozima sa samom sobom, žena iz Srbijankine priče je samo to – ljudsko biće koje traži da bude shvaćeno, voljeno i prihvaćeno.

Život je kakav ga sebi napišeš

Književna kritičarka Milica Milenković napisala je o knjizi „I tako u beskrajno“:

Ova knjiga dotiče mnoge teme savremenog društva koje se tiču položaja žene u društvu, uloga koje ona ime (majka, ćerka, supruga, radnica), onoga što se od nje očekuje, ali i nasilja nad ženama i njegovog najtežeg oblika – femicida. Priče Srbijanke Stanković, kao i kod njenog prezimenjaka, našeg najvećeg pripovedača sa juga Srbije, Bore Stankovića, u sebi sažimaju susret dva sveta: jednog tradicionalnog, sa folklornim shvatanjima, i drugog, novog koji je na vreme stigao na Balkan, ali ga Balkan nije prepoznao na vreme, u kojem žena, rastrzana između zahteva društva i okoline i želje da živi punim plućima, da bude pre svega uvažena kao biće, ne može da postigne emancipaciju niti da ostvari svoj savršen život. Njene reči su: „Moj savršen život me čeka iza ugla. Kad prođe…“ Ali ponekad, u tom odlaganju i nemogućnosti da se stigne do ugla i zaviri iza njega – prođe i život.

vladimir gasevic rotated
Foto: Vladimir Gašević

Stoga, ovoga puta, sve savremene srećne bajke neka počnu sa novom knjigom Srbijanke Stanković I tako u beskrajno, jer ona nas i govorom, i situacijama i scenama, koliko god one bile bolne u nekim pričama, uči onom najbitnijem, suštinskom, važnom, a to je da ne treba čekati život i ostvarenje svojih snova, jer jednostavno:

„Život nije takav. Život je kakav ga sebi napišeš.“

Da li život u savremenom dobu može biti bajka?

Baveći se problemima svakodnevice, osećajnošću i razumom, porodicom, ožiljcima iz detinjstva i mladosti, Srbijanka donosi sa svakom svojom pričom pitanje: može li žena (do)živeti svoju bajku? Koja su to merila po kome neko živi ostvaren život? Preispitujući, ispitujujući i tragajući za odgovorima, podsetiće vas da je ponekad trajanje i življenje samo treperenje eolske harfe i da treba disati punim plućima.
Svoj primerak knjige možete poručiti na zvaničnom sajtu književnice Ja sam Aska.

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button