Recepti za bebe od 9 do 12 meseci

Testenina sa povrćem

 

Pogodno za bebu uzrasta 9-12 meseci

Pogodno je za zamrzavanje

Vreme potrebno za pripremu: 35 minuta

 

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja

1 mali crni luk, iseckan na komadiće

1 čen praziluka, iseckan na komadiće

2 male šargarepe, oljuštene i iseckane

1 tikvica srednje veličine, oljuštena i iseckana

¾ šolje pečuraka šampinjona

3 paradajza kojima ste ogulili kožu, izvadili seme i iseckali ga

1 kašika neslanog maslaca

1 konzerva (oko 400 grama) iseckanog paradajza u sosu

½ šolje bujona od povrća

1 kašika soka od jabuke

1 kašika sveže iscepkanih listova bosiljka

sveže samleven crni biber

170 grama tekstenine

3 do 4 kašike maskarpone sira (opciono)

 

Ova količina dovoljna je za 4 porcije

 

Priprema:

Zagrejte ulje u šerpi, dodajte crni i beli luk i pržite 3 minuta. Dodajte šargarepu i propržite još 4-5 minuta. Dodajte tikvicu, pa posle 2 minuta pečurke, i pržite još dva minuta.

Zatim dodajte svež paradajz i maslac, a posle dva minuta dodajte paradajz iz konzerve i pola soka. Dodajte bujon, bosiljak i blago pobibirite. Poklopite u kuvajte na srednje jakoj vatri još 10 minuta, a onda sve ispasirajte u pire.

Za to vreme spremite testeninu prema uputstvu iz njenog pakovanja, ali nemojte dodavati so. Pomešajte pastu sa sosom i maskarpone sirom ako ste odlučili da ga dodate.

 

Napomena: Maskarpone sir je vrlo kremast pa će i vaš sos biti kremastiji ako ga dodate u jelo.

 

 

 

Špageti bolonjeze za bebe

 

Pogodno za bebu uzrasta 9-12 meseci

Pogodno je za zamrzavanje

Vreme potrebno za pripremu: 35 minuta

 

Sastojci:

1 ½ kašike biljnog ulja

1 čen belog luka

½ šolje iseckanog crnog luka

1 šargarepa srednje veličine, oljuštena i izrendana

¾ šolje iseckanih šampinjona

150 grama nemasne mlevene junetine

½ šolje paradajza, oguljenog, očišćenog od semena, iseckanog

1 šolja neslanog ili vrlo malo slanog pilećeg bujona

1 lovorov list

60 grama testenine (špageti)

 

Ova količina dovoljna je za 3 porcije

 

Priprema:

Zagrejte 1 kašiku ulja u šerpi i propržite beli i crni luk 2 minuta. Dodajte izrendanu šargarepu i pržite još 2 minuta. Dodajte ostatak ulja i šampinjone, pa nastavite da pržite još 3 minuta.

U međuvremenu, propržite mlevenu junetinu u tiganju sve dok ne pobraoni pa je izručite u povrće koje pržite u drugoj šerpi. Dodajte i paradajz, bujon i lovorov lis. lopite i ostavite da se krčka oko 15 minuta.

Uklonite lovorov list. Skuvajte testenine prema uputstvu sa pakovanja, ali nemojte stavljati so u vodu u kojoj se kuva.

Skuvani bolonjeze sos propasirajte u blenderu kako bi dobio glatku teksturu. Umešajte testeninu u bolonjeze sos.

 

 

 

Pročitajte:

UVOĐENJE ČVRSTE HRANE: Koje namirnice se mogu dati bebi uzrasta 9 do 12 meseci