začeće, trudnoća, seks
Zatrudnjivanje tokom oralnog seksa?

Među ljudima, a posebno mlađom populacijom kruže brojni mitovi. Jedan od njih je da žena može ostati u drugom stanju ako ima oralni seks. Veoma je mala verovatnoća da se to desi na ovaj način jer trudnoća može biti ostvarena samo ako sperma dođe u kontakt sa jajnom ćelijom.

Da li se može ostati u drugom stanju putem oralnog seksa?

Kada govorimo isključivo o oralnom seksu i trudnoći, onda nije moguće ostvariti trudnoću. Čak ni na način, o kome pojedinci imaju običaj da pričaju, tako što progutate spermu, opet ne možete ostati u drugom stanju.

Digestivni sistem jednostavno nije povezan u telu sa reproduktivnim sistemom i na ovaj način nije moguće ostvariti trudnoću.

Kada se oralni seks kombinuje sa predigrom i drugim seksualnim aktivnostima, onda postoji određeni procenat šanse da trudnoća bude ostvarena na ovaj način. Važno je da vodite računa i o polno prenosivim infekcijama, pa je važno da dodatno obratite pažnju na rizično ponašanje.

Da li se može zatrudneti od gutanja sperme?

Kao što smo i rekli, ukoliko osoba proguta spermu, ona će se kretati kroz probavni trakt, kao sva druga hrana i piće. Nijednog momenta ona ne može da dođe do reproduktivnih organa  kako bi se ostvarila trudnoća. Na ovaj način nije moguće ostvariti trudnoću, jer ne postoji način da progutana sperma dođe u kontakt sa vaginom.

Žene mogu zatrudneti samo ako sperma dođe u kontakt sa vaginom, odnosno uđe u vaginu.

Ako žena proguta spermu, a nakon toga ima seksualni odnos i postoji mogućnost da su negde ostali tragovi sperme koji mogu doći u kontakt sa vaginom, tada ima šanse da se dogodi trudnoća. Ovi primeri su izuzetno retki, ali su ipak mogući.

Svaki kontakt sperme sa vaginom može dovesti do trudnoće.

Jedini zabeležen slučaj trudnoće posle oralnog seksa

Postoji jedna slučaj o kome se i danas govori i navodi kao primer mogućeg zatrudnjivanja, iako je reč o gotovo nemogućoj situaciji. U državi Lesoto, 1988. godine, jedna petnaestogodišnja devojčica, koja nije imala funkcionalnu vaginu ostala je u drugom stanju nakon oralnog seksa. Naime, nakon oralnog seksa sa jednim muškarcem, imala je nesreću u kojoj je dobila ubodnu ranu u predelu abdomena. Devet meseci kasnije, carskim rezom je dobila bebu.

Autor ove studije slučaja sumnja da je nož oštetio probavni trakt i time omogućio spermi da dođe u kontakt sa jajnom ćelijom. Ovo je jedini slučaj takve vrste za koji postoji pisani trag.

Izvor: studija slučaja

Kako može doći do trudnoće, ako nije bilo uobičajenog seksualnog odnosa?

Imajte na umu da se trudnoća ne dešava tek tako, a opet na hiljade devojaka samo u Srbiji prolazi kroz neželjeni prekid trudnoće svake godine. Kontracepcija je veoma bitna pri svakom seksualnom odnosu, a znanje o tome kako se ostvaruje trudnoća može biti samo benefit.

Pročitajte više:

Velika većina trudnoća se zapravo dešava zbog nezaštićenog seksualnog odnosa. Možda do sada niste znali, ali mala količina tečnosti izlazi i pre same ejakulacije. Ako tokom seksa ne koristite kontracepciju, tečnost iz penisa može ući u vaginu, a da to nijedna strana ne primeti. Spermatozotidi mogu da se nađu i u ovoj tečnosti, samo u manjem broju, ali dovoljnom da dođe do trudnoće. Više o preejakulatu i trudnoći…

U retkim situacijama je moguće zatrudneti i ako:

·         kontracepcija iz nekog razloga ne deluje;

·         neko dodiruje vaginu nakon dodirivanja sperme;

·         analnim seksom, ako sperma iscuri u vaginu;

·         oralnim seksom, ako partner ima tragove sperme u ustima, a onda ima kontakt sa vaginom.

Ne postoji potpuno bezbedan seksualni odnos

Svaki seksualni odnos sa sobom nosi određenu vrstu rizika. Može se dogoditi da određena metoda kontracepcije nije dovoljno efiksna ili da vas ujedno ne štiti i od neželjene trudnoće. U svakom slučaju, samo oralnim seksom, bez kontakta sa vaginom, ne možete ostati u drugom stanju.

Više o metodama kontracepcije – OVDE!

Image by こうこう きちでん from Pixabay