doručak
Zašto je doručak toliko važan?

Doručak - najvažniji obrok

Sigurno ste već bezbroj puta čuli da je doručak najvažniji obrok u toku dana. Ali, ako niste od onih koji redovno jedu ujutro, možda će vas činjenice koje slede ubediti da se predomislite:

  • Nakon spavanja, odmora i dugih sati bez jela, telu je potrebna energija. Koncentracija šećera u krvi je niska i mozgu su hitno potrebni ugljeni hidrati. Doručak najkasnije sat vremena nakon buđenja će uravnotežiti nivo šećera u krvi.
  • Doručak nam obezbeđuje dobru koncentraciju i pamćenje. Ako ne doručkujete, čitav dan nedostajaće vam energije.
  • Kada organizam nauči da nema doručka, on pokušava da štedi energiju i hranljive materije koje pojedete za večeru. Tako, umesto da sagoreva, on čuva kalorije i kilograme, kako bi stvorio energetske rezerve za periode bez doručka. Ovim putem remeti se metabolizam.
  • To što ne doručkujete, ne znači da ćete mršaviti, već sasvim suprotno. Telo najbrže troši kalorije i najviše ubrzava metabolizam ako se hranimo redovno i po malo.
  • Ako doručkujete, imaćete zdrav apetit ceo dan. To ne znači da ćete se prejedati, nego će apetit od jutra ka večeri postepeno opadati, baš kao što i treba: doručak treba da bude najobilniji, ručak nešto manje obilan, a večera lagana.
  • Ako preskočite doručak, u roku od par sati ćete početi da jedete slatke, visokokalorične i nehranljive namirnice jer vašem organizmu treba šećer. Ako ih ne uzmete, tokom sledećeg obroka ćete jesti neumereno i kalorično, jer ste previše gladni i vaš organizam traži kalorije i šećer. Dakle, doručak vam omogućava da se celog dana hranite zdravije.
  • Šećer iz slatkiša naglo diže šećer u krvi, pa insulin jednako naglo pada uzrokujući osećaj gladi. Time se ujedno pospešuje stvaranje zaliha, odnosno gojenje.  Međutim, ako jedemo ugljene hidrate, na primer žitarice, nivo šećera sporije raste i ne uzrokuje mali šok za organizam, kao što to čine prosti šećeri. Insulin postepeno opada i duže se zadržava osećaj sitosti.
  • Ako preskočite doručak, nećete kasnije u toku dana moći da nadoknadite izgubljene hranljive materije.
  • Oni koji preskaču doručak mnogo češće imaju povišen šećer i holesterol.
  • Ako vi ne doručkujete, velika je šansa da će i vaše dete, bez obzira na sav trud, prestati da doručkuje. 

Save

Save

Povezani članci

Booking.com