Materica

Problemi u vezi materice

Obilne menstruacije su najčešći problem koji se javlja sa matericom. Kada se radi o veoma obilnim menstruacijama, žene pored svog komfora ne mogu da se osećaju normalno tokom svakodnevnice. 

Postoje i situacije, kada žene imaju problem sa slabošću tkiva vagine, uzrok ovoga je između ostalog i nevoljno curenje urina, čini vam se da se nešto dešava u organizmu, pritisak vagine, a mogu se događati i problemi tokom seksa. 

Bol u karlici može da bude produkt ozbiljne infekcije uzrokovane papilomima ili tumorom, zatim bolestima kao što je je endometrioza i/ili obližnjih organa (creva, bešika).

Može se javiti i hiperplazija materice - zadebljanje zida i umnožavanje ćelija sluznice. Ova pojava može uzrokovati bolna i neredovna krvarenja. Uobičajeno je da se ovaj problem javi u četrdesetim i pedesetim godinama života. Ukoliko se ne leči, može se razviti rak materice. To se zove tumor endomentrijuma, a može se lečiti, ukoliko se na vreme postavi dijagnoza. Tumor mišića materice se zove lejomiosarkoma. Stepen smrtnosti je veoma visok, ali ova vrsta tumora je veoma retka. 


Saveti za zdravu matericu

Neki od saveta za očuvanje zdrave materice: 

  • Redovne posete lekaru su obavezne.
  • Papa test se radi kako bi proverili da li postoje abnormalne ćelije na grliću materice.
  • Manuelni pregled se radi kako bi se proverilo da li postoje  abnormalnosti materice, kao što su papilomi ili hiperplazija materice.
  • Prijavite bilo koje neuobičajeno krvarenje svom lekaru. 
  • Obavesti lekara o svim bolovima koji se javljaju u predelu materice. Miomi se mogu sresti čak kod 50% žena, iako su najčešće benigni, mogu da uzrokuju ozbiljna krvarenja i bolove. Miomi mogu da se jave kod žena bilo koje životne dobi, ali su najčešći u tridesetim i četrdesetim. Ne znamo što ih uzrokuje, ali imaju tendenciju javljanja u porodici. Ako su ih majka i sestre imale, velika je verovatnoća da ih i vi imate takođe.
  • Tumori materice se češće javljaju kod žena koje su gojazne. Dijeta sa smanjenim unosom masti i vežbe su vaš najbolji adut u sprečavanju raka materice.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Booking.com