Vrtoglavica u trudnoći

Postoji mnogo stvari koji mogu da prouzrokuju vrtoglavicu u trudnoći. Najčešće objašnjenje je da je vrtoglavica rezultat anemije u trudnoći. To znači da se dotok krvi dramatično povećava tokom trudnoće pa su crvene krvne ćelije toliko razređene da to potencijalno dovodi do anemije. Međutim, u stvarnosti anemija u trudnoći je redak uzrok vrtoglavice i ona bi morala da bude izuzetno teška da bi uzrokovala vrtoglavicu.

Najverovatniji uzrok su promene u telesnim tečnostima koje mogu da utiču na otkucaje srca. Na primer, do 40 posto celog protoka krvi može da ode u vaše noge (ako dugo sedite ili stojite u istom položaju), smanjujući dotok krvi do srca, utičući tako na krvni pritisak, otkucaje srca i, na kraju, na dotok krvi u mozak, stvarajući vrtoglavicu.

Još jedan zajednički krivac je niski nivo šećera u krvi. To se lako može dogoditi u trudnoći sa samo jednim preskočenim obrokom. I ono što je čudno možda, čak i nagli visok priliv šećera u krvi može da izazove nagli pad u kasnijim nivoima šećera.

Srčane aritmije mogu da dovedu do vrtoglavica takođe, iako je to retkost. Bez obzira na šta sumnjate da je uzrok, obavezno treba da prijavite vrtoglavicu vašem lekaru.

Dakle, preispitajte svoje prehrambene navike, budite uvek dobro hidrirani i pazite da ne stojite dugo bez pomeranja položaja nogu ili da ustanete naglo nakon što ste dugo sedeli.Save

Save

Save

Save

Booking.com