Name $ScriptID$ Home Page zZblDStL7dLK5wAtgeHrlPUITBORXLhIXD2LdB.4opr.I7

Amnionska tečnost, plodova voda, je tečnost unutar membrane koja čini kesu oko zametka i kasnije fetusa. Fetus i placenta proizvode amnionsku tečnost. Ova dinamična tečnost pomaže fetusu da raste ravnomerno, pomaže razvoj kostiju i mišića i omogućava bebi da se kreće unutar materice. Bebe udišu i izdišu ovu tečnost pomažući da pluća rastu kako treba. Takođe čuva da vodenjak (membrane) bude priljubljen uz fetus.


Amnionska tečnost je fascinantna. Na kraju krajeva, pre našeg rođenja, plutamo u amnionskoj tečnosti koja osigurava stabilnost temperature i potrebno je njeno prisustvo u slepljenim disajnim putevima kako bi se stimulisao razvoj pluća.

Do početka drugog tromesečja postoji oko 50 ccm tečnosti u amnionskoj duplji i ova tečnost nije puno drugačija od plazme deteta. Do 36. nedelje je obično oko litre plodove vode, ali u tom periodu ona je sastavljena većim delom od fetalnog urina. Promet tečnosti je prilično brz, sa ponovnom  reizgradnjom iz urina i fetalnom reapsorpcijom pri gutanju kao važnom dinamikom u amnionskoj tečnosti iz sata u sat. Budući da bebini bubrezi sazrevaju tokom trudnoće, amnionska tečnost kako trudnoća odmiče sadrži sve više fetusnog urina.

Takođe u sadržaju plodove vode su stare ćelije kože deteta koje nemaju gde da odu sem u ovu kupku. (U spoljašnjem svetu bismo gubili ćelije kože tokom celog dana, one odlete u vazduh i to je to.) Hemikalije iz pluća (često prepoznatljive kao znak zrelosti pluća) prisutne su kasnije u trudnoći. Takođe, natrijum, kalijum i drugi elektroliti su prisutni kao deo razmene između ta dva dinamična entiteta, majke i deteta.

Ako ima premalo ili previše plodove vode to može da bude signal nekog problema sa fetusom ili majkom. Blago smanjenje amnionske tečnosti je često kasnije u trudnoći. Previše amnionske tečnosti može da prouzrokuje uvećanje maternice što može da dovede do prevremenog porođaja. Višak tečnosti se javlja kod majke sa dijabetesom, u trudnoći sa blizancima i nekih drugih stanja. Fetalni problemi koji mogu da dovedu do viška tečnosti je astezija jednjaka (suženje jednjaka koje sprečava uspašno gutanje) koja sprečava prolaz amnionske tečnosti do želuca i creva za apsorpciju.

Amnionska tečnost je od ključnog značaja za pluća razvoj. Premalo tečnosti ima kao kod urođenih abnormalnosti mokraćne bešike ili nedostatka bubrega, nezrelosti dušnika i ostalih disajnih struktura, što ukazuje da su pritisak i priroda ove tečnosti od važnosti u njihovom rastu. U ovim situacijama značajan je rizik od preranog pucanja vodenjaka.Save

Save

Save

Booking.com