Mamareksija: buduće mame koje gladuju da budu mršave

Mršave trudnice

Neke trudnice u stanju su da gladuju kako bi ostale mršave u trudnoći. Ta opsednutost sve većeg broja žena je dobila i ime: „mamareksija“ (tzv. anoreksija u trudnoći).

Možda inspirisane sa Rejčel Zoe, Viktorijom Bekam i drugim slavnim mamama koje su uspeli da kilažu dobijenu u trudnoći drže na apsolutnom minimumu, a zatim da se pred paparace vrate tanke i mršave nekoliko nedelja posle porođaja, za neke buduće mame to postaje zadatak - ostati ekstremno mršava, u uznemirujućem novom trendu pod nazivom "mamareksija", prenosi New York Post.

Karen, jedna od intervjuisanih mama iz Njujorka, prešla je sa odeće broj XS do M tokom trudnoće, dobivši 23kg, težinu zbog koje se oseća krupno umesto seksipilno. "Bila sam opsednuta činjenicom da nisam postala mršava odmah [nakon trudnoće]", Karen kaže za Post. "Svaki dan sam šetala sa svojim sinom i videla mršave mame oko mene - žene koji su izgledale savršeno, pa sam nametnula ludačka očekivanja sebi."

Prema Isaku Herškopfu, psihijatru sa Menhetna koji leči poznate osobe sa poremećajem ishrane i jednim od stručnjaka koji su intervjuisani, žene koje osećaju pritisak da ostanu mršave tokom trudnoće su one čija je "lepota deo njihove harizme, žene koje su prestrašene da gube [partnerovu] pažnju. Vi možete videti žene - i to je začarani krug - koje su zabrinute oko gubitka svojih muževa, te će ignorisati, pa čak i zanemarivati dete".

Maloprodaje su takođe primetile trend da sve češće mame ostaju vitke tokom trudnoće. Vlasnik butika za buduće mame i „mama-savetnik“ u rijaliti emisiji „Trudna u štiklama“ na televiziji Bravo, Rozi Poup, kaže za Post da je morala dodati veličine "extra-malo" (XS) u ponudu zbog popularne potražnje. "Ja sam zabrinuta zbog tog trenda, jer ni ja ne stanem u to, u nove male brojeve!", kaže Poup.

Zdravlje trudnice

Koliko šokantno daleko te "mamareksičarke" su spremne da idu radi gubitka težine u roku od samo nekoliko dana ili nedelja od porođaja? Brus Gruber Bryce, vlasnik veb stranice NYC, usresređene na lepotu i lajfstajl, kaže: "Čuo sam za žene koje su se odlučile da potpuno preskoče dojenje tako da mogu da budu slobodne toko dana i da odmah imaju časove aerobika, joge i 5 milja trčanja kroz park. "

Da li ste opsednuti da ne dobijete previše težine tokom trudnoće? Ili već pravite planove za intenzivan režim vežbi i dijeta posle porođaja? Imati poremećaj prehrane ili pogrešnu sliku o svom telu je ozbiljan problem, bez obzira koliko bi moglo biti sjajno u zabavnom svetu slavnih trudnoće i života poznatih majki. Ako mislite da upadaju u zamku nezdrave "mamareksije", onda je vreme da razgovarate sa svojim lekarom ili babicom o osnovama zdrave ishrane i debljanja kilaže u trudnoći, kao i po zdravlje bezbednom postpartalnom mršavljenju. Ako je potrebno, vaš lekar ili babica mogu vas povezati sa nutricionistima i terapeutima - ljudima i stručnjacima koji mogu pomoći da gledate mimo veličine svoje haljine na ono što je stvarno potrebno, da imate zdrav, srećan život kao nova mama.Save

Save