Krvarenje u trudnoći
Krvarenje na početku trudnoće

Zašto se javlja krvarenje u prvom tromesečju trudnoće?

Krvarenje u ranoj trudnoći se javlja veoma često i malo je verovatno da će smetati bebi. Obično žene prvo pomisle na pobačaj, ali on je prava retkost u odnosu na pojavu krvarenja. Oko 20% žena u prvom tromesečju ima krvarenje, a da pritom to ne utiče na tok trudnoće i njen pozitivan ishod. Uglavnom se događa približno u vreme kada je žena trebala imati menstruaciju i traje jedan do dva dana. 

U Srbiji je praksa da se daje Utrogestan i kada to često nije potrebno, kao što je slučaj i sa preteranom upotrebom antibiotika kod nas. Za sada nema naznaka da će se ovaj trend smanjiti, ali u perspektivi se može očekivati stoža kontrola izdavanja, jer se u ostalim zemljama uglavnom ne prepisuje tako često.

 

Razlog krvarenja u ranoj trudnoći

Iako se uglavnom ne može utvrditi tačan uzrok, razlozi mogu biti:

Prekidno krvarenje

Krvarenje se dešava se kada se trudnoća odvija svojim tokom, ali se i menstrualni ciklus nastavlja još neko vreme. Može se dogoditi da imate krvarenja jednom mesečno.

Implatacijsko krvarenje

Ono se dešava kada se oplođena jajna ćelija usađuje u zid materice. Više o implantacijskom krvarenju!

Pročitajte više o prvim znacima trudnoće! 

Vaginalna ili cervikalna infekcija

Ukoliko se dogodi da imate infekciju ili polip (koji je bezopasan inače), može doći do blagog krvarenja.

Seksualni odnosi u trudnoći

Može se dogoditi da imate krvarenje nakon seksualnog odnosa, jer je grlić osetljiv i razmekšan pod dejstvom hormona trudnoće, pa lako može da se dođe do blagog krvarenja koje nije opasno po bebu. Pročitajte do kada je dozvoljen seks u trudnoći!

Krvarenje u ranoj trudnoći je uobičajena pojava, ali je važno da se ipak obratite svom lekaru kada se dogodi. 

Ginekolog može da vam preporuči, ako je krvarenje obilno ili duže traje (u zavisnosti od toga koja ste nedelja trudnoće) da:

  • Uradite testiranje nivoa BetaHCG;
  • Pregleda da proveri da li je grlić materice zatvoren;
  • Uradi ultrazvučni pregled i proveri da li ima srčane radnje. 

Dešava se da od lekara dobijete dijagnozu „preteći spontani pobačaj“ što svakako ne znači da će se to dogoditi, već da je potrebno trudnoću nastaviti sa određenim oprezom. Uvesti veće doze progesterona ako krvarenje bude obilnije, trudnici se preporučuje da miruje i kontrole se zakazuju nešto češće do ulaska u drugo tromesečje.

Mirovanje u trudnoći uglavnom ne znači da ne smete ustajati iz kreveta, osim kada to lekar naglasi, već da treba da izbegavate vežbe, naprezanje, duge šetnje, odlaske na posao prevozom, stajanje duži vremenski period i slično.

Nekada se dogode problemi i spontani pobačaj, ali ništa češće nego što je to slučaj kod spontanog pobačaja usled prestanka srčane radnje ploda. Većina žena koje su imale krvarenje u trudnoći rodi zdravu bebu.

Ukoliko je krvarenje slabo i svetlo uglavnom nije potrebna nikakva terapija već spontano prestane nakon par sati ili dan. 

Pročitajte još: 

Krvarenje tokom trudnoće

Komplikacije u ranoj trudnoći