Skraćen grlić materice u trudnoći

Zašto se skraćuje grlić?

Neke žene će i u narednom periodu morati da obraćaju pažnju na svoju rizičnu trudnoću ukoliko imaju problema sa skraćenim grlićem materice.

Skraćen grlić materice je slab i nema mogućnost da ostane zatvoren do kraja trudnoće. Ukoliko se ne povede računa o ovom problemu, može doći do prevremenog porođaja. Dijagnoza skraćenog grlića se postavalja pri ultrazvučnom pregledu (оvom metodom je moguće tačno izmeriti dužinu grlića i utvrditi da li je unutrašnje ušće počelo da se otvara), dok se može proveravati i pri klasičnom pregledu, kada lekar manualno utvrđuje i razmekšanost odnosno čvrstinu grlića materice.

Ono na šta je bitno da obratite pažnju između dva pregleda je da li vam se dok hodate javlja bol, jak pritisak u donjem delu stomaka, da li se otežano krećete. Ako osetite ove simptome, najbolje je da se javite lekaru i proverite da li je sve u redu. Ako se ovi problemi nastave, a grlić materice je dug i zatvoren, moguće je da ćete morati da počnete da nosite pojas za trudnice kada se krećete. Ne brinite, to nije strašno i pomoćiće vam da duže vreme možete provesti na nogama.

Otvoren grlić može prouzrokovati spontani pobačaj tokom drugog trimestra. Nažalost, nekada se ne obrati pažnja i upravo ovaj problem dovede do gubitka bebe u ovom periodu. Postoje neke okolnosti koje mogu dovesti do skraćenja grlića materice:

  • Intervencije na grliću materice,
  • Hormonski poremećaji,
  • Trudnice preko 35 godina starosti,
  • Prethodni prekidi trudnoće,
  • Ukoliko je beba nisko postavljena.

Generalno, skraćenim grlićem materice se smatra dužina manja od 2 centimetra. Dok problem nastaje i ukoliko je otvoren više od 2,5 centimetra.

Lekar će vam preporučiti mirovanje ukoliko grlić nije otvoren već samo skraćen i možda prepisati terapiju. Disciplinovanim ponašanjem i slušanjem saveta doktora, moguće je da će stanje kroz par nedelja uspeti da se popravi.

Na sreću, postoji intervencija koja se obavlja između 14. i 16. nedelje trudnoće i kojom se zatvara grlić. Ova intervencija naziva se serklaž i obično omogućava ženi da nosi bebu do kraja trudnoće.

Save

Save

Save

Save

Booking.com