sluzni cep
Sluzni čep

Šta je to sluzni čep i kako izgleda

Kako treće tromesečje lagano odmiče, većina trudnica provodi vreme tražeći bilo kakav znak koji će im reći da li se porođaj približava.

Jedan od tih znakova je gubitak sluznog čepa.

Šta je sluzni čep?

Baš kako naziv kaže. To je sluz koja je zgusnuta i nalazi se u otvoru grlića materice i na taj način blokira da različite bakterije uđu u matericu i ugroze bebu.

Tokom većeg dela trudnoće, sluz je prozirna i liči na uobičajeno vaginalno lučenje.

Kada se grlić materice počne skraćivati i time zbog osetljivosti kapilara unutar njega bude malog krvarenja, verovatno će biti krvi i na sluznom čepu.

Proširivanjem grlića doći će do gubitka čepa u vidu sluzi koja je prošarana nitima krvi, a boja može biti vrlo različita, od beličaste do braon. To se može dešavati tokom dužeg vremenskog perioda, jer sluz ispada u delovima, komadićima, ali se može desiti da ceo čep ispadne odjednom.

Takođe, ovo ispadanje se može desiti i do dve nedelje pre nego što porođaj započne, a može neposredno pred samo rođenje bebe.

Kada se javiti lekaru?

Ako je sluzni čep proziran ili ima vrlo malo krvi, nije potrebno javljati se lekaru.

Ali ako sluz postane izraženo krvava ili nastavlja da curi i dalje, javite se lekaru. To bi moglo da bude znak početka porođaja, ali i mogućih komplikacija (kao što je placenta previja ili odlubljivanja posteljice).

U svakom slučaju, čestitamo! Uskoro ćete se družiti sa svojom bebom!

Save