Beba - 18. nedelja

Beba stara četiri meseca – 2. nedelja

Kada pevušite bebi ona prestane da radi ono što je do tada radila i samo vas sluša. Mame treba da svakodnevno pevaju svojoj bebi. Bebe više vole da sušaju mamu kako peva. Istraživanja su pokazala da bebe pažljivije slušaju i duže ih drži pažnja kada slušaju mamu kako im peva, nego kada im priča pevajućim glasom.

Ne ustručavajte se da pevate bebi, one neće znati da li vi imate sluha i talenta za muziku. Najbolje vreme je kada joj pevušite uspavanku ili pokušavate da je umirite. Bebe prednost daju visokim tonovima i sporom tempu, kada posebno izražavate emocije. Ovo je vreme u razvoju bebe kada pevanje ima veći učinak od priče. To ne znači da ne treba da pričate bebi, naprotiv. Beba sada sve upija i svako obraćanje je blagotvorno za njen dalji razvoj.

Pročitajte:

Razvoj četvoromesečne bebe – 2. nedelja

Beba se svakodnevno sada igra svojim rukama i nogam po nekoliko minuta. Takođe, raznobojne igračke, vrteška i šarene knjige mogu da joj zaokupe pažnju na par minuta. Iz dana u dan će iznova napredovati i za par dana će želeti koji minut duže da se poigra sama.

Sada i u svom krevecu provodi neko vreme sama. Razgleda oko sebe, pokušava da dohvati igračke iz okruženja.

Druženje sa četvoromesečnom bebom – 2. nedelja

Za dva do tri meseca, beba će naučiti da sedi bez pomoći. Sada je pravo vreme da počnete sa vežbama leđa, kako bi joj pomogli da savlada taj korak. Stavite bebu na veliki čvršći jastuk da bude u poluležećem položaju okrenuta ka vama. Sedite okrenuti ka njoj sa nogama u ''V''. Uzmite bebu za ruke i povlačite je blago prema sebi, a zatim je spuštajte i naginjite se ka njoj. Kada se beba navikne na ovu igru, ona će početi da učestvuje, uspevaće sve više da se pridigne, a onda će hteti da ostane u tom položaju i kada se vi naginjete ka njoj.

Pročitajte: Kako da prepoznate da je bebi dosadna aktivnost?

Ove nedelje obratite pažnju na...

Sada već beba ima svoju rutinu, vi ste opušteniji i znate da lepo napreduje, ne brinete da je gladna i zadovoljna. Ona raaste i razvija se od hrane, sna, nege i ljubavi. Igračke su joj izvor radosti i zadovoljstva. Nemojte preterivati u kupovini igračaka i nemojte joj kupovati igračke koje nisu namenjene njenom uzrastu. Igračke za stariju decu mogu biti nebezbene za bebu, a takođe će biti frustrirana što ne ume da se igra.

Mama četvoromesečne bebe – 2. nedelja

Normalno je da osećate krivicu i uznemirenost kada ostavljate bebu svojim roditeljima i dadilji. Pokušajte da ne osećate krivicu. Normalno je da se osećate loše, ali znajte da je normalno da vam treba koji sat da obavite poslove koji nemaju veze sa bebom, a da je ona u sigurnim rukama. Ako vi nervozni odlazite od kuće, beba će takođe biti nervozna, a to je najmanje što želite.

Prethodna: 17. nedelja

Sledeća: 19. nedelja

Booking.com