Name $ScriptID$ Home Page zZblDStL7dLK5wAtgeHrlPUITBORXLhIXD2LdB.4opr.I7

bubuljice u trudnoći

Žene se u trudnoći često žale da imaju konstatan problem sa pojavom akni. Dok je nekim trudnicama ten predivan, druge muku muče da lice dovedu u red. Sujeverje kaže da žena nosi devojčicu te ona ukrade lepotu, a da li je ipak nešto drugo u pitanju?

Problem sa bubuljicama u trudnoći

Pojava bubuljica je čest problem u trudnoći kod žena koje ih nikada ranije nisu imale. Kod onih koje su ih imale problem zna da se pogorša ili da ih uopšte nemaju tokom trudnoće, a da se počnu pojavljivati nakon porođaja. Isto tako, nekada trudnica u jednoj trudnoći može imati problem, a u drugoj lice bez ijedne bubuljice. Nikad se ne zna kako ćete vi proći.

U trudnoći se proizvodi veća količina androgenih hormona koji podstiče lojne žlezde i mogu proizvoditi veće količine sebuma koja je odgovorna za pojavu akni. Akne mogu da se pojave mestimično, tek poneka, ili pak ozbiljno brojne i upaljenje kao kod nekih u vreme puberteta. Ne postoji tačno određeno vreme u trudnoći kada se one javljaju, a mogu potrajati i tokom cele trudnoće.

Da li postoji rešenje za akne u trudnoći?

Za lečenje akni u trudnoći ne postoji univerzalni recept. Neki od načina koji mogu pomoći su:

  • Pranje lica blagim sapunom ili sredstvom za čišćenje dva puta dnevno. Nemojte koristiti grube peškire i piling jer samo možete da dodatno iritirate kožu. Tapkajte peškir kada brišete lice, umesto trljanja.

  • Koristite hidrantne kreme koje ne sadrže ulje. Takođe, za skidanje šminke koristite sredstva koja ne sadrže ulje, blage sapune ili rukavicu za skidanje šminke. Šminku skidajte obavezno detaljno i čistite lice.

  • Ne cedite bubuljice!

  • Često menjajte jastučnice i peškire za lice i trudite se tokom dana da ne dotičete lice često rukama.

  • Ukoliko budete odlazili kod dermatologa, obavezno se konsultujte oko toga da su preparati neškodljivi za trudnice. Posebno ukoliko vam bude savetovano da koristite antibiotske kreme, čija je primena veoma ograničena u trudnoći. Masti koje sadrže kortikosteroide takođe nije dozvoljeno koristiti.


Prirodna sredstva za uklanjanje akni

Obzirom da je korišćenje sredstava u trudnoći veoma ograničeno, možete probati da ih umanjite sa nekim prirodnim sredstvom:

  1. Na tupfer sipajte malo nerafinisanog jabukovog sirćeta i njime pokupite višak masnoće sa lica. Možete napraviti i prirodni tonik tako što ćete ¼ jabukovog sirćeta pomešati sa ¾ destilovane vode. Čuvajte u dobro zatvorenoj bočici i koristite svako veče posle umivanja, a pre nanošenja kreme za lice.

  2. Iscedite malo limuna na komadić vate, zatim to nanesite na akne i ostavite da odstoji 10 minuta, a nakon toga isperite. Isto možete uraditi i sa medom, samo on mora da deluje 20-30 minuta pre ispiranja.

  3. Možete probati da bubuljicu otklonite i sa sodom-bikarbonom tako što ćete pomešati jednu kašičicu sode sa jednom vode i tu smesu nanestite da se osuši, a zatim isperite.

  4. Jednom nedeljno nanestite kokosovo ulje umesto kreme pred spavanje.

Drugi problemi na licu u trudnoći

Osim pojave akni, moguća je i pojačana pigmentacija, pa dolazi do pojave fleka na koži. Ove fleke se nekada spontatno povuku par meseci nakon trudnoće, a nekada je neophodno korišćenje nekih sredstava za uklanjanje u vidu kreme ili kozmetičnog tretmana.

Kako bi se umanjio rizik od pojave fleka, najbolje je kloniti se od izlaganja sunčenim zracima i uvek izlaziti iz kuće sa odgovarajućim zaštitnim sredstvom.

Nakon trudnoće, lice će se vremenom vratiti na staro. Nemojte trošiti previše energije i nema razloga za stres i brigu, ako ne uspete tek tako da rešite problem.

 

Save

Save

Booking.com