treći mesec trudnoce
09. nedelja trudnoće

Treći mesec trudnoće - 1. nedelja 

Vi ste buduća mama! - 9. nedelja trudnoće

Do 9. nedelje ćete možda primetiti da se vaš stomak pojavio pomalo. Ovo je veoma uzbudljiv period i mnoge žene željno iščekuju trenutak kada će moći da pokazuju stomak i osećaju pokrete svoje bebe.

Kako ćete se osećati 9. nedelje trudnoće?

Tokom ove nedelje je moguće da će početi da se javljaju nagle promene raspoloženja i uznemirenost. Istovremeno se može dogoditi da osećate ushićenje zajedno sa strepnjom. Desiće se i da plačete na male stvari, na primer, dok gledate reklamu na televiziji. Sve te emocije su potpuno normalne i rezultat su hormonskog delovanja u vašem organizmu. Povećan nivo progesterona u telu može dovesti do umora, što će dodatno negativno uticati na vaše raspoloženje.

Pročitajte više o hormonima trudnoće!

Neprijatni simptomi koji se mogu javiti ove nedelje su nadimanje i gasovi. Često se može dogoditi da žene imaju problem sa podrigivanjem koji im je teško da kontrolišu čak i kada su u društvu. Opustite se i znajte da je to normalno i jednostavan pokazatelj povećanog nivoa hormona, posebno progesterona u vašem telu.

Pratimo bebin razvoj u trećem mesecu trudnoće - 1. nedelja!

Većina delova tela vaše bebe je do sada na mestu, kao što su: glava, ruke, noge i torzo. Kada biste mogli da zavirite i pogledate bebu izbliza, videli biste da sada liči na minijaturno ljudsko biće sa veoma velikom glavom u odnosu na trup. Udovi i organi bebe će se formirati u narednih nekoliko nedelja. Do sada bi trebalo da je nestao nastavak kičme vaše bebe, koji je izgledao kao majušni rep.

Srce bebe je podeljeno u četiri odvojene komore. Sada beba slobodno pliva, lepo joj je, toplo i prijatno, samo vi to još uvek ne možete da osetite. Organi i mišići bebe koji su do sada formirani funkcionišu samo stalno. Teško je poverovati da tako malo biće već može da funkcioniše tako složeno!

Bavimo se merama bebe i trudnice u 9. nedelji trudnoće!

Vaše telo

Vaša materica nastavlja sa rastom i sada je bliža veličini manje dinje nego grejpfruta. Možete primetiti da ste od ove nedelje više naduveni i letargični nego ranije. Povećanje težine koje sada osetite, pre će biti vezano za zadržavanje tečnosti i usporavanje metabolizma, nego stvarnog povećanja telesne težine. Primećivaćete te promene sve više iz nedelje u nedelju. Izbegnite merenje svaki dan, jer težina u toku samo jednog dana može varirati čak od 0,5 – 2 kilograma. Pravilno merenje telesne težine je jednom nedeljno, odmah nakon što ustanete ujutru i ispraznite bešiku. Na taj način ćete obezbediti najdoslednije praćenje težine i moći da izbegnete prekomerno gojenje tokom trudnoće.

Najviše težine ćete izgubiti na porođaju i tri meseca nakon toga.

Vaša beba

Ove nedelje beba je duga između 2 i 2,5 cm i teška svega 2 grama. Veličine je velikog zrna grožđa. Uskoro će početi ubrzano da dobija na težini.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

 

Još saveta za devetu nedelju trudnoće

Da li ste obratili pažnju kada ste poslednji put prali zube, da li se pojavljuje krv? Da li su vam desni crveni i otečeni? Ako ste potvrdno odgovorili na neka od ovih pitanja imate 18% šanse da se porodite pre termina. Nekoliko studija je pokazalo da majke koje su sklone paradentozi imaju povećan rizik od ranijeg porođaja ili rođenja deteta sa manjom telesnom težinom. Istraživanje je pokazalo i da redovne posete zubaru i redovno održavanje zuba mogu značajno smanjiti rizik od prevremenog porođaja.

Sve što je loše za vaša usta, loše je i za vaše telo. Infekcije u ustima se mogu raširiti po celom telu. Infekcije povezane sa bolesnim desnima mogu da proizvedu parodontalne toksine kroz placentu i dovesti do prevremenog porođaja. Dobra vest je da poseta zubaru i redovna nega zuba mogu da smanje rizik. Redovno koristite i konac za zube.

Prethodna - 8. nedelja trudnoće

Naredna - 10. nedelja trudnoće         

Za sve nedelje kliknite na baner ispod! ⇓

 

                        

Save

Save

Save