Unos kalcijuma u trudnoći

Koliko kalcijuma treba trudnici

Potrebe za kalcijumom su konstantne. Preporučena dnevna doza za žene starosti između 19 i 50 godina je 1 gram, čak i ako nisu trudne.

U trudnoći je neophodan svakodnevan unos 1000mg kalcijuma dnevno. Smanjen ili nekonstantan unos kalcijuma može naneti višestruku štetu organizmu trudnice.

Činjenice o kalcijumu:

 • Najzastupljeniji mineral u organizmu;
 • Čak 99% kalcijuma se nalazi u kostima i zubima;
 • Ostatak se nalazi u mišićima, dlakama, noktima, krvnom serumi i međućelijskim tečnostima;
 • Odgovoran je za kontrakcije mišića, zgrušavanje krvi, regulaciju krvnog pritiska, izgradnju ćelija, apsorpciju vitamina B i prenos nervnih signala;
 • Kada je osoba pod stresom, troši više kalcijuma;
 • Ako ne uzimate dovoljno kalcijuma, telo ga uzima iz kostiju.

Značaj konzumiranja kalcijuma u trudnoći

Trudnice sa smanjenim unosom kalcijuma imaju veći nivo olova u krvi. Ovo znači da se kosti demineralizuju. Povećana količina olova koja se otpušta iz organizma može biti jako opasna, kako za majku, tako i za plod.

Kalcijum je značajan za mišićne kontrakcije, pomaže relaksaciju nerava i vitalna je komponenta tečnostikoja se nalazi oko mozga i kičmene moždine.

Rizik od osteoporoze

Trudnice koje svakodnevno ne unose dovoljne količine kalcijuma rizikuju prvenstveno svoje zdravlje. Beba svoje potrebe za kalcijumom, koje vremenom rastu, nadoknađuje iz majčinog organizma. Međutim, trudnice i ne obraćaju pažnju na to da se svaki manjak nadoknađuje upravo iz njihovih kostiju.

Ova pojava će rezultirati krtim i lomljivim kostima, kao i mogućnom pojavom osteoporoze. Nažalost, osteoporoza je podmukla bolest koja se ne manifestuje lako, a posledice se nekad vide tek tokom menopauze.

Rizik od preeklampsije

Nedovoljna količina kalcijuma u organizmu povećava rizik od pojave preeklampsije, koja se inače javlja kod svake sedme trudnice. Pročitajte više...

Najbolji izvor kalcijuma – mleko i mlečni proizvodi

Mleko i sirevi su daleko najbolji i najbogatiji izvor kalcijuma.

U samo 250 ml obranog mleka ima oko 300mg kalcijuma, isto koliko i u dve šoljice sitnog sira, dok se nešto veća količina, oko 400mg, nalazi u 250ml jogurta.

Još neke namirnice su bogate kalcijumom, ali u manjoj meri:

 • Tofu,
 • Sardine,
 • Losos iz konzerve,
 • Bademi i lešnici (oko 200mg na 100g)
 • Sok od pomorandže.

Kalcijum u obliku suplemenata

Preporuka je da se kalcijum, kao suplement, unosi sa vitaminom D i magnezijumom. Najbolji su kapsulirani suplementi. Ono što je jako bitno je da ne sadrže tragove olova koji može biti štetan za razvoj fetusa.

Organizam može samo 600mg kalcijuma da apsorbuje odjednom, pa je potrebno uzimati ga iz više puta tokom dana.

Ukoliko se koristi i suplementacija gvožđem, mora postojati pauza od najmanje sat vremena do uzimanja kalcijuma, jer on smanjuje apsorpciju gvožđa.

Save

Save

Save

Booking.com