Name $ScriptID$ Home Page zZblDStL7dLK5wAtgeHrlPUITBORXLhIXD2LdB.4opr.I7

Trudnice koje redovno konzumiraju mleko ili jogurt sa takozvanim dobrim bakterijama izložene su manjem riziku od preeklampsije, otkrili su norveški naučnici. Oni su Institutu za javno zdravlje u Oslu sproveli istraživanje koje je obuhvatilo više od 33.000 trudnica.

Došli su do rezultata da se u proseku preeklampsija javlja kod 4,1 odsto trudnica koje su konzumirale probiotike, a dok se kod ispitanica koje ih nisu konzumirale javljala u nešto većem procentu, 5,6 odsto. Inače, preeklampsija je povišen pritisak koji se javlja u trudnoći i ima ga otprilike pet odsto trudnica, najčešće prvorotki. U veoma rizičnoj grupi su žene sa prekomernom težinom, sa već postojećom hipertenzijom ili sa vaskularnom bolešću.

Razmatrajući prisutnost ostalih faktora rizika, naučnici su zaključili da probiotici dovode do smanjenja rizika od preeklampsije za čak 20 odsto.

Save

Save

Save

Booking.com