Drugi mesec trudnoće
08. nedelja trudnoće

Drugi mesec trudnoće - 4. nedelja

Vi ste buduća mama! - 8. nedelja trudnoće

Trudnoća je divno putovanje, iako ćete se možda susretati sa raznim izazovima na putu do 40. nedelje. Odaberite ginekologa u kojeg ćete imati poverenje tokom trudnoće i spokojno sačekati da uzmete svoju bebu u ruke.

 

Kako ćete se osećati 8. nedelje trudnoće?

Ove nedelje ćete verovatno početi da primećujete promene na dojkama. Pored povećane osetljivosti primetićete i da su dojke blago uvećane. Grudi će nastaviti rast iz nedelje u nedelju, a naročito pred kraj kada se budu pripremale za dojenje. Možda ćete morati da nabavite i veći grudnjak. Probajte da li da kupite jedan ili dva broja veći grudnjak u startu. Postoje lepo dizajnirani specijalizovani grudnjaci za trudnice, pa ćete moći da odaberete prema svom stilu boju, dezen i model. To će biti jedna od vaših prvih kupovina, pre trudničke garderobe i stvari za bebu.

Samo ćete vi primećivati da je struk počeo da vam se menja i blago gubi formu, dok ostali to neće videti još neko vreme. Ove nedelje ste često umorni i uspavani. Čini vam se da uvek nedovoljno odmarate. I dalje se borite sa mučninom, kako vreme bude prolazilo, ona će početi da se smanjuje, a vi ćete uživati u trudnoći.

Blagi grčevi se javljaju sredinom prvog trimestra. Veoma su česti i mogu trajati nekoliko nedelja. Blagi su i ne škode plodu. Lekar će vam preporučiti da odmarate i ne stojite previše, pa u tom slučaju ne bi bilo loše da otvorite bolovanje par nedelja i zaštite razvoj bebe u ovom osetljivom periodu.

Kod vas u stomaku nalazi se beba koja sada raste, materica se širi i omogućava joj da napreduje. To je proces koji nekada mora izazvati izvesne bolove i nelagodnost, posebno ukoliko je u pitanju prva trudnoća. 

Međutim, ako su grčevi u ovoj nedelji uporni, traju nekoliko dana i prilično su jaki ili ukoliko se javi bilo kakvo krvarenje – odmah se javite lekaru.

Možda će se javiti i blagi bolovi u leđima. To je rezultat pritiskanja materice na donji deo kičme. Može se osećati i kao povremen oštar bol u zadnjici koji se spušta duž butine. Ovo se dešava kada materica pritiska nerv u bedrima i bol se tako prenosi. Ako bol ne prestaje, lezite na bok i odmorite. Kod jakih bolova, probajte da popijete lek za bolove i radite lagane vežbe, kako bi opustile mišiće i oslobodile nerv.

Pratimo bebin razvoj u drugom mesecu trudnoće - 4. nedelja!

Vaša beba se brzo razvija. Sve do ove nedelje ona je imala mali rep, koji će sada nestati. Vaš mališa će uskoro dobiti i kapke. Ruke i noge se produžavaju prema prstima. Mozak bebe počinje da se pojavljuje, a nervne ćelije se počinju povezivati, formirajući temelj za komunikaciju u kasnijem životu. Da li ste znali da već počinje da se formira vrh nosa i pluća? Iako pluća neće još jako dugo biti zrela, putevi do grla počinju da formiraju grane. Trebalo bi da vaša beba već ima određeni oblik laktova, koji će joj omogućiti da savija ruke ka grudima. Njeni organi nastavljaju da se razvijaju munjevitom brzinom. Nećete stići ni da trepnete, a vaš mališan će imati ruke i noge sa po 5 prstiju i sve ostale delove tela – pravo minijaturno ljudsko biće.

Bavimo se merama bebe i trudnice u 8. nedelji trudnoće!

Vaše telo

Materica nastavlja da raste, ali se, posebno kod prve trudnoće, spolja još uvek ništa ne primećuje. Materica je sada veličine grejpfruta i to je veliki napredak u njenom rastu.

Velika je razlika u brzini rasta stomaka u prvoj i narednim trudnoćama. Nekim ženama se u prvoj trudnoći stomak počne primećivati tek u 5. mesecu, dok se onima koje imaju već jedno ili više dece, stomak možda već nazire. Takođe, ukoliko nosite blizance, postoji mogućnost da se stomak već pomalo primećuje.

Vaša beba

Ove nedelje, plod je dug između 1,4 i 2 cm i težak svega 1 gram. Veličine je zrna pasulja. Iako je teško sada poverovati, vaš mali pasuljić će izrasti u bebu za par meseci.

Pročitajte o težini i dužini fetusa po nedeljama trudnoće!

Još saveta za 8. nedelju trudnoće

Mnoge žene brinu o pobačaju. Nažalost, malo je stvari koje se mogu preduzeti da se on spreči. Obično se javlja u prvih 12 nedelja trudnoće. Javlja se u oko 15% trudnoća, dok se računajući i biohemijsku trudnoću (obično ni ne saznate da ste u drugom stanju), javlja u preko 50% trudnoća.

Embrion je sposoban za život van materice tek ukoliko se rodi u 24. nedelji ili kasnije.

Prethodna - 7. nedelja trudnoće

Naredna - 9. nedelja trudnoće

Za sve nedelje kliknite na baner ispod! ⇓

 

Save

Save

Save

Save

Save