planiranje porodice
Planiranje trudnoće

Kako da planirate trudnoću i otkrijete pravi momenat za začeće

Beba nastaje u činu vođenja ljubavi pri čemu se jajna ćelija oplodi. Ali to mora da bude u pravo vreme i pod pravim uslovima.

U planiranju trudnoće može vam pomoći poznavanje dešavanja u ženinom telu tokom menstralnog ciklusa. Određene metode Vam mogu pomoći da utvrdite kad ste plodni, da li i kad imate ovulaciju i koje je pravo vreme za seks ako želite da ostanete trudni (ili ne).

Žena obično ima šanse za trudnoću tokom otprilike 5 dana u mesecu: tokom dana kad se dešava ovulacija i 4-5 dana posle nje. U normalnom ciklusu ovulacija se dešava 14 dana pre nego što treba da započne novi ciklus. Stoga ako Vam menstrualni ciklus traje 28 dana, ovulacija se odvija oko 14.-15. dana ciklusa, a ako Vam ciklus traje 35 dana, onda se odigrava oko 21. dana.

Spermatozoidi mogu da prežive u ženskim reproduktivnim organima oko 4-5 dana, pa je moguće da ostanete trudni i ako je seks bio dan, dva pre same ovulacije. Ipak, najveće šanse za trudnoću su ako se on odvija na dan same ovulacije i dan-dva posle.

Metode planiranja porodice:

  • metoda proračuna plodnih dana putem kalendara
  • promene na grliću materice
  • određivanje nivoa hormona
  • simptomi ovulacije (napetost grudi; ovulacioni bol; ovulaciono krvarenje)
  • simptomi implantacije

Više možete pročitati na www.plannedparenthood.org

 

Save

Save