test za trudnocu
Testovi za utvrđivanje trudnoće

Pozitivan test za trudnoću?!

Postoji veliki broj različitih testova za utvrđivanje trudnoće, ali svi kućni testovi funkcionišu na isti način. Oni registruju povišen nivo hormona Beta HCG (Humani horionski gonadotropin) u mokraći. Nivo Beta HCG-a raste od trenutka kada se embrion implantira u materici.

Postoje vrlo osetljivi testovi koji registruju već 10 ml/hCG, dok većina registruje 25 ml/hCG ili više.
Mada se u uputstvima za upotrebu većine ovih testova navodi da mogu registrovati trudnoću već 7-10 dana od začeća, precizniji rezultat dobija se tek oko dve nedelje nakon ovulacije, odnosno na dan kada menstruacija izostane.

Zašto treba jutarnji urin za test za trudnoću?

Da bi rezultat bio precizniji, testirajte prvu jutarnju mokraću u kojoj je koncentracija Beta HCG-a viša.

Testovi se, bez obzira da li su u obliku trakice ili pločice, koriste na sličan način: trakice se umoče na kratko u posudu sa urinom, dok se na pločicu malom pipetom koja stiže u pakovanju sa testom, nakapa nekoliko kapi mokraće.

Rezultat može da se pojavi posle nekoliko sekundi ili nekoliko minuta, a smatra se da nije validan nakon što prođe više od pola sata. Ako se pokaže jedna crtica, test je negativan i niste trudni. AKo se pokažu dve crtice ili plusić (u zavisnosti od vrste testa), test je pozitivan.

Lažno negativan rezultat je čest

Jednostavno, test je urađen prerano i nivo Beta HCG još nije dovoljno porastao da bi test registrovao trudnoću. Ako vam menstruacija kasni, ponovite test nakon dva dana, a ako i dalje kasni, uradite test iz krvi ili konsultujte svog ginekologa. Pročitajte više...

Lažno pozitivan rezultat je ređi

Može se pojaviti međutim u slučaju biohemijske trudnoće, kada se trudnoća spontano prekine i nestane sa menstruacijom. Takođe, povišen nivo Beta HCG-a može nastati usled postojanja cisti na jajniku ili nekih drugih poremećaja. Pročitajte više...

Neispravan test za trudnoću

Nevažeći test se prepoznaje po tome što se tokom testiranja ne pojavi kontrolna, prva crtica. U tom slučaju ponovite test.

Pročitajte još:

Beta HCG i njegove vrednosti

Prvi znaci trudnoće

Kako najlakše zatrudneti