Praćenje cervikalne sluzi

Cervikalna sluz - kako da je pratite

Jedna od relativno preciznih metoda za utvrđivanje trenutka kada dolazi do ovulacije je praćenje cervikalne sluzi. Njena struktura i količina može nam pomoći da saznamo makar otprilike da li se bliži ovulacija i kada bi ona otprilike mogla da se dogodi.

Funkcija cervikalne sluzi je da pred ovulaciju stvori sredinu u kojoj spermatozoidi mogu lakše da se kreću i duže da prežive kako bi sačekali ovulaciju i stigli do jajne ćelije koju treba oploditi.

Na samom početku ciklusa odmah nakon menstruacije, cervikalna sluz je gusta, lepljiva i ima je jedva malo. Kako prolaze dani i bliži se ovulacija, ona postaje vlažna i ima je sve više, a pred samu ovulaciju postaje gotovo prozirna i vrlo rastegljiva, po malo nalik belancetu.

Ovo se dešava zbog promene nivoa estrogena u organizmu. U trenutku kada sluzi ima najviše, žena je najplodnija jer u materici spermatozoidi mogu da prežive oko tri dana. Ovulacija nastupa onog dana kada sluzi ima najviše, ili sutradan.

Sluz omogućava pravolinijsko kretanje spermatozoida, ujedno se vrši selekcija kvalitetnih spermatozoida i njihovo kretanje se ubrzava, a sluz sadrži i energetske materijale koje produžavaju period života spermatozoida.

Ukoliko nikako ne vidite cervikalnu sluz i njeni tragovi ne ostaju na toalet papiru, preporučuje se da povećate unos tečnosti. Strukturu sluzi možete proveriti i tako što ubacite jedan prst u vaginu, a onda proverite da li se sluz koja je ostala na prstu tegli.

Booking.com