sindrom policisticnih jajnika
10 obeležja sindroma policističnih jajnika

10 obeležja sindroma policističnih jajnika

Šta je sindrom policističnih jajnika?

Sindrom policističnih jajnika (u daljem tekstu: PCOS) je hormonski poremećaj koji pogađa milione žena širom sveta. Kod žena sa PCOS, nekih hormona ima više nego što bi trebalo, te se nekada javljaju neredovne menstruacije ili ih uopšte nema, a ciste na jajnicima se ogledaju kao “niz bisera”. PCOS je jedan od čestih uzroka neplodnosti.

1.     PCOS je trajno stanje

Sindrom policističnih jajnika se ne može lečiti, ali se može držati pod kontrolom.

2.      Simptomi PCOS

·         Osobe koje imaju sindrom policističnih jajnika su sklone gojenju u predelu struka, a teško dovode svoj izgled u stanje ravnog stomaka.

·         Kod osoba sa PCOS nema sredine – ili će imati veoma bujnu i jaku kosu ili slabu kosu koja se proređuje i opada.

·         Česta je pojava maljavosti na licu i pojačane maljavosti na celom telu.

·         Akne i fleke na koži ne prolaze tokom čitavog života.

·         Bolovi u donjem stomaku se javljaju periodično iako ste zdravi.

·         Depresija je moguć simptom PCOS.

3.      Uzrok nastanka PCOS

Visok nivo insulina je pokretač ove bolesti. Lekari ne znaju zašto se on javlja, nekada je u pitanju genetika, nekada prekomerna težina, a uzrok možda može biti i stres.

Osobe sa prekomernom kilažom su sklonije pojavi PCOS, a ako je majka imala ovaj sindrom, velike su šanse da ga ima i ćerka. Dijagnoza se najčešće postavlja u dvadesetim godinama, a kod nekih devojčica se pri ultrazvučnom pregledu može videti i sa 11 godina, čak pre dobijanja prve menstruacije.

4.      Postavljanje dijagnoze sindroma policističnih jajnika

Da bi se postavila dijagnoza sindroma policističnih jajnika moraju da postoje najmanje dva pokazatelja: neredovni ciklusi, hormonski status koji ukazuje na PCOS i više od 12 cisti pri ultrazvučnom pregledu.

5.     Lečenje sindroma policističnih jajnika

Moguće je da će vam lekar prepisati kontaceptivne pilule kako biste na neko vreme regulisali menstruaciju. Trebalo bi da vas pošalje da uradite i test opterećenja glukozom sa obaveznom pratećom analizom insulina kako biste bili sigurni da li je potrebno da pijete lekove za regulaciju insulina.

Možete razmisliti i o preparatima za poboljšanje gustine kose, kao i epilaciji pojačane maljavosti.

6.      Prirodno lečenje PCOS

Nažalost, iako je sijaset dijetetskih suplemenata koji navodno pomažu kod PCOS, do sada se nijedan nije pokazao efikasnim. Gubitak prekomernih kilograma (već 6% manje kilograma) je najbolje što možete da učinite za svoje telo i dovedete svoje jajnike u bolje stanje. Spontano će verovatno doći do regulacije mesečnih ciklusa, kao i do smanjenja opadanje kose, smanjenja prekomerne maljavosti i rešavanja problema depresije. Vežbanje je pored pravilne ishrane važno, a trebalo bi i da prestanete da pušite. Pročitajte: Lečenje PCOS prirodnim putem

Imajte na umu da sindrom policističnih jajnika može da prethodi dijabetesu tip 2, te ako se ne budete pridržavali regulisane ishrane, terapije i zdravog načina života, postoji realna verovatnoća da obolite od dijabetesa i svega što on sa sobom nosi.

7.      Lečenje neplodnosti

Većina žena kod kojih je PCOS jedini problem kod ostvarivanja trudnoće i regulisanja menstruacije, doživeće uspeh kada smršaju samo 5-6%. Znači, kod žene koja ima 80 kilograma do trudnoće će možda spontano doći već kada bude imala 71-72 kg, dok će kod one koja je imala 60 kilograma do trudnoće možda doći već sa 53 ili 54 kilograma.

Najčešće se kod neplodnosti koristi lek klomifen, kako bi pokrenuo oslobađanje zrelih jajnih ćelija, ali i on može biti “mač sa dve oštrice”. Više: Klomifen (Clomid)

8.      Trudnoća i PCOS

Kada žena koja je imala sindroma policističnih jajnika ostvari trudnoću, lekar će želeti da tokom trudnoće uradi i test opterećenja glukozom, kao i da vodi računa da ne dođe do gestacijskog dijabetesa. Osim toga, mogu se javiti preeklampsija, visok krvni pritisak, a sve to može dovesti i do prevremenog porođaja.

Istraživanja pokazuju da je održavanje nivoa insulina lekovima sprečava moguće komplikacije kod žena sa sindromom policističnih jajnika.

9.      Drugi zdravstveni rizici kod ovih žena

Žene sa ovim sindromom moraju obavljati redovne ginekološke preglede, vršiti analize i ići na druge preventivne preglede. Kod njih postoji veća verovatnoća da imaju problem sa:

  • insulinskom rezistencijom, metaboličkim sindromom i dijabetesom tip 2;
  • visokim holesterolom, koji može dovesti do visokog pritiska i srčanog udara tokom menopauze;
  • poremećajima raspoloženja poput bipolarnog poremećaja, anksioznosti i depresije;
  • gojaznošću;
  • apnejom u snu i
  • karcinomom endometrijuma u starosti.

10.ZAPAMTITE

Sindrom policističnih jajnika nije stanje koje je trajno izlečivo, ali se može držati pod kontrolom. On je odlična opomena na šta treba da obratite pažnju tokom života i kako da izbegnete druge kompleksije bolesti.

Uz pravilnu ishranu, fizičku aktivnost i terapiju, ako je potrebna, možete izbeći i simptome i posledice bolesti.

Image by skeeze from Pixabay