Voćni hleb



SASTOJCI:

400 g brašna
170 g šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
1 jaje
50 grama maslaca
350 ml mleka
150 g mešanog sušenog voća (brusnice, šljive, kajsije, grožđe...) ili kandiranog voća
50 g seckanog jezgrastog voća (bademi, orasi, lešnici)

PRIPREMA:

Postoji pregršt različitih recepata za spremanje komisbrota, tradicionalnog slatkog hleba sa sušenim voćem. U neke od njih ide više belanaca, u druge se stavlja samo žumance, a ovaj recept sadrži samo jedno celo jaje.

Najpre izmutite jaje, dodajte omekšali maslac, mleko, pa polako brašno, šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer. Kada masa postane ujednačena, dodajte suvo i jezgrasto voće.

Blago nauljite i pobrašnite ivice uskog i dugačkog suda pa sipajte masu u njega. Rernu zagrejte na 200 stepeni Celzijusa, i pecite kolač najpre desetak minuta na toj temperaturi, a onda smanjite na 180 pa pecite još oko pola sata. Sveukupno je potrebno oko 45 minuta – hleb će se tada odvojiti od ivice posude. Kada se završi pečenje, izvadite hleb i umotajte ga u krpu da se ohladi i omekša.

Poslužite kao užinu uz mleko, čaj ili kafu.

 

Diskutujte o receptima i pripremi hrane, pitajte šta vam je nejasno i podelite sa nama vaše recepte na podforumu - PORODIČNA TRPEZA
(kako bi mogli da vidite kategorije foruma, čitate tuđe postove i učestvujete u raspravi na forumu, potrebno je da se registrujete)

Save

Booking.com