Dagnje na buzaru
SASTOJCI:

(za 4 osobe)

1,5 kg daganja (ili više)

1 dl maslinovog ulja

1,5 dl belog vina

400 g crvenog ili crnog luka

4 češnja belog luka

malo peršuna

2 lovorova lista

vegeta

biber

prezle, 2 kašike (po želji)

PRIPREMA:

Dagnje potopite u hladnu vodu. Odmah bacite one koje su isplivale, ili koje su otvorene ili polomljene, jer trovanje pokvarenim dagnjama može biti vrlo opasno. Pažljivo ih operite i što bolje očistite školjke.

U velikoj šerpi (u kojoj ćete kuvati dagnje) zagrejte maslinovo ulje i na njemu kratko propržite crveni, odnosno crni luk. U to dodajte i belo vino, sitno iseckan beli luk, lovor, vegetu i malo bibera. Ubacite dagnje, dobro promešajte tako da se u njih umeša "supa" koju ste napravili od ulja, vina i začina, i zaklopite šerpu. Dagnje su gotove posle desetak minuta, kada se školjke skroz otvore. Tada otklopite, još jednom dobro promešajte, i ako želite, dodajte prezle koje će zgusnuti tečnost.

Dagnje poslužite uz bareni pirinač i salatu, kao i belo vino.

 

Diskutujte o receptima i pripremi hrane, pitajte šta vam je nejasno i podelite sa nama vaše recepte na podforumu - PORODIČNA TRPEZA
(kako bi mogli da vidite kategorije foruma, čitate tuđe postove i učestvujete u raspravi na forumu, potrebno je da se registrujete)

 

Save

Povezani članci

Booking.com