Name $ScriptID$ Home Page zZblDStL7dLK5wAtgeHrlPUITBORXLhIXD2LdB.4opr.I7

SASTOJCI:

1kg glatkog brašna
malo soli
40g suvog kvasca
4dl (mlakog) mleka
4 kašike šećera
100g (otopljenog) margarina
1dl kisele pavlake
2 cela jajeta
2 žumanceta
1 kašena kašikica ruma
kora od 1 limuna
marmalada/eurokrem/šećer u prahu (po ukusu)

PRIPREMA:

Staviti kvasac u 5-6 kašika mlakog mleka i ostaviti da skisne neko vreme.
U posudu staviti brašno, napraviti u sredini udubljenje i tu staviti kvasac, so i ostale sastojke za testo. Sve to mešati mikserom dok se ne dobije glatka smesa. Ostaviti pokriveno na toplom mesti najmanje sat vremena (može čak i celu noć) da naraste.
Na pobrašnjenu površinu staviti testo i oklagojom ga razvaljati do debljine od 1 prsta. Uzeti čašu (ili neki kalup) i njime iseći krugove od testa. Ostatak testa ponovo premesiti i ponoviti postupak da se potroši svo testo. Dobijene krugove ostaviti pokrivene neko vreme da još malo narastu.
U tiganju ugrejati ulje. U krugovima od testa napraviti na jednoj strani (gornjoj) udubljenje sa dva prsta. Prvo peći tu stranu 2-3 minuta, a onda okrenuti i drugu peći još 2-3 minuta. Krofne treba da budu zlatne boje, što su tamnije to su tvrđe.
Vaditi krofne na salvetu da se ocede od masnoće. Staviti nadev po želji (marmelada/eurokrem) i posuti ih šećerom u prahu.

Povezani članci

Booking.com